Youtube Eğitimi – 2
Bugün ki eğitim konumuz video çekerken dikkat etmemiz gereken hususlar. Video çekerken kullanılan ekipmanlar ve bu ekipmanları daha verimli bir şekilde nasıl kullanırız bunlardan bahsedeceğim. Bahsedeceğim konular ve içerikler tamamen kendime ait olup uygulamak ve uygulamamak sizleri kalmaktadır.
[su_note note_color=”#f8d228″ radius=”10″]Sizlere bu konulardan bahsederken aşağıda verdiğim sıralamayı baz alarak incelemelerimi ve tecrübelerimi aktararak devam edeceğim.[/su_note][su_animate]Konu[/su_animate]
[su_animate]Bilgi[/su_animate]
[su_animate]Ortam[/su_animate]
[su_animate]Ekipman[/su_animate]
[su_animate]Amaç[/su_animate]
[su_animate]Sonuç[/su_animate]
KONU :
Herkes video çekebilir, çektiği videoyu yayınlayabilir. Çektiğiniz video da öncelikle ele aldığınız konu önemlidir. Bunun hazırlığını yaparak çekeceğiniz videolar daima ilgi çeker. Konusu belli olmayan rastgele çekilen videolar daha sıradan videolar olacağı için fazla ilgi çekmeyebilir. İstisnai durumlar hariç tutacak olursak ne konu hakkında video çektiğinizi öncelikle belirleyiniz.
BİLGİ :
Konu gibi bilgide önemli bir husus dur. Örneğin aklınız da güzel bir video fikri geldi. Bu video fikri, ürün tanıtımı yada nasıl yapılır konusunda da olabilir. Siz tanıtacağınız ürün ile alakalı önceden inceleme yaparak, ürün hakkında bilgiler toplamalısınız. Toplamış olduğunuz bilgileri en iyi ve en doğru kaynaklardan toplayınız. Birden fazla kaynak dan yararlanabilirsiniz. Elinizde anlatıma ve videoya başlamadan önce kısa kısa ürün hakkında notlarınızı ve bilgi birikiminiz olması gerekir. Böyle yapmanız durumunda anlayacağınız konu hakkında gerçekten bir şeyler bildiğinizi sizleri izleyen kitleye hissettirir ve onların sizin anlatacaklarınızın doğru olduğuna inanmasını sağlarsınız. Size inanan kitlenin olması aralarına yeni kitlenin katılmasına sebep olacaktır. Böylece izleyici sayınız artacak ve daha fazla kişiye ulaşmış olacaktır. Bu durumun tam tersi olasılığın da neler olabileceğini zaten biliyorsunuz ama yine anlatmak gerekirse, size inanmayan ve güvenmeyen kişilerin artması demek sizin videolarınızın artık yalan ve aldatmaya yönelik içerik olarak görülmesine yol açması demektir. Bu sebepleri değerlendirin ve yapmanız gerekenleri bir daha düşünün.
ORTAM :
Bir video çekeceksiniz ve her şey hazır. Konunuz belli, video içeriğinde bahsedilecek olay hakkında bilgi birikiminiz mevcut ve ortamı seçme olayına geldi sıra. Ortam seçimi bazı videolarda fazla önemli değildir. Mesela benim çektiğim videolarda genelde ekran görüntüsü alınarak çekilen videolar olduğu için sadece ortamda ses olmasın yeterli olacaktır. Fakat kamera video da sizide çekecek ise olayın boyutu değişecek tir. Üzerinizdeki elbiseden arka planınızda kalan duvara, sizin yanınızda yada önünüzde yer alan objelere kadar önem taşır. Ortamda rahatsız edici bir nesnenin olmaması her zaman iyi olur. Kendinize göre güzel bir çekim stüdyosu oluşturmanız çok kolay olabilir. Masa, sandalye, tripod ve ışık işte size stüdyo ortamı. Bunları sizlerin düşüncelerinize göre farklı ekipman ve objeler takip edebilir.
EKİPMAN :
Geldik en fazla maliyet gerektiren o hassas konuya. Evet ekipman konusu belkide çok önemli olabilir ama bunu film setinde kullanılan ekipmanlara sahip olmak gibi görmeyiniz. Cep telefonu, yaka mikrofonu, tripod ve ışık. Yukarıda ortam örneğinde bahsettiğim olay burada da geçerli. Aslında yapmanız gereken sadece elinizdeki ekipmanları daha düzgün ve daha verimli bir şekilde kullanma yöntemlerini bilmek. Kullanmasını bildiğiniz ekipmanlar sizlere daha verimli videolar çekmenizi olanak sağlayacaktır. Günümüzde herkesi cep telefonu mevcut, çoğunun kamerası gayet kaliteli, hatta çok kaliteli işte bu cihazlar vasıtasıyla çekeceğiniz videolar sizler için o pahalı ekipmanların yapabileceğini elinizdeki cihazlar ile de yapabileceğinizi gösterir.
AMAÇ :
Çekmiş ve yayınlamış olduğunuz her video da sonuça yaklaşırken bir amacınızın olduğunu ve bu amacın sizlere faydalı yararlı bilgiler sağlayacağını hissettirmeniz lazım. Amacınızın olmadığı rastgele çekilen videolarda olabilir tesadüfen denk gelmiş videolar mesela. Fakat kendinizi hazırlayarak kamera karşısına geçecek seniz videoda bir amacınızın olduğunu da izleyicilere doğrudan hissettirmeniz lazım.
SONUÇ :
Geldik videonun sonuna doğru. Sonuç bölümü aslında makale yazmaya benzeyen bir video sunumun sonudur. Anlattıklarınızı toparlayıp son olarak söylemek istediğiniz bilgileri yada konuları burada söyleyebilirsiniz.