Akıllı cep telefonlarının ısınmasını önlemek için bazı ipuçları vereceğiz. Günümüzde akıllı cep telefonları ile uzun süre vakit harcamaktayız, kimimiz sürekli oyun oynarken kimimiz ise sosyal medyada vakit geçirmeyi tercih ediyor. İş amaçlı kullanışlarda bile, mail kontrolü grup yazışmaları derken telefonunuz sürekli çalışıyor. Buda güç tüketimi ve işlemcinin sürekli olarak çalışması anlamına geliyor. Haliyle ortaya ısı çıkıyor.
İlk nesil akıllı cep telefonlarına göre yeni nesil telefonlar ısınma sorununda ciddi anlamda yol kat etti. Isınma problemine karşı sizin de alabileceğiniz bazı tedbirler bulunuyor. Gerek kullanım gerekse dış faktörlerle ısınmaya karşı direnç oluşturabilirsiniz. Telefonlar neden ısınıyor? Isınmaya karşı neler yapabilirsiniz. Bu makalede konuyu detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştık.
Akıllı Telefonlar Neden Isınır?
Akıllı cep telefonları elektronik devrelerden oluşur. İşlemci, RAM, GPU, Anakart gibi parçalar bataryadan enerji çeker ve çalışır. Ne kadar kaliteli olursa olsun tüm bu malzemelerin bir direnci vardır. Elektrik akımı bu dirençlerle karşılaştığı zaman ısı ortaya çıkar. Tıpkı mini bir rezidans ısıtıcı gibi düşünebilirsiniz. Aşırı ısınma durumunda ısı sensörleri devreye girer ve çekilen akımı düşürmeye başalar. Bunu da işletim sisteminizin hızını düşürerek yapar. Hatta gerekiyorsa korumak amaçlı gücü keser ve cihazı kapatır.
Telefonu Uzun Süre Şarja Takılı Bırakmayın
Akıllı cep telefonunu çok uzun süre şarjda bırakmak ısınma sorununa yol açtığı gibi bataryanızın bozulmasına da neden olur. Özellikle en sık yapılan hatalardan biride, telefonu gece şarja takıp sabah şarjdan çıkartmak genel olarak yapılan hatalardandır. Telefonunuzun şarjının tam olarak sıfıra inmesini beklemenize gerek yok, cihazınızı % 10 ila % 90 arasında bir yerde tutarak şarj edebilirisiniz. Böylece şarj süresi kısalacak ve siz uyanıkken şarj edebileceksiniz.
Orijinal Olmayan Aksesuarları Kullanmayın
Akıllı telefonla birlikte verilen orijinal aksesuarlar zamanla yıpranır ve çalışmaz hale gelir. Fiyatlarının yüksek olması nedeniyle daha sonradan ucuz kalitesiz aksesuarlar kullanmamanız halinde, en önemli USB kablo ve şarj adaptörü uzun vadede telefona ciddi hasar verebilir. Birçok kez şarj cihazları, piller ve USB kabloları gibi üçüncü taraf aksesuarları farklı güç değerlerine sahiptir. Daha önce size malzemenin direncinden bahsetmiştik, kaliteli olmayan bu malzemelerde iç direnç yüksektir. Yani akım geçtikçe ısınmada haliyle yüksek olacaktır. Özellikle son zamanlarda artan patlayan bataryalar kalitesiz malzeme ile yapıldığından aşırı ısınmanın etkisinden dolayı olmaktadır.
Telefonlarda kullanılan arka kapakların dahi ısınmaya etkisi vardır. Kauçuk veya silikon kapaklardan uzak durmalısınız. Sert plastik veya metal kapalar ısıyı üzerine alacak ve soğutmaya katkıda bulunacaktır.
Telefonunuzu Sert Zeminlerde Şarj Edin
Isıların akışkanlığı söz konusudur. Bu nedenle eğer telefonunuzu yatak, koltuk, yastık altı gibi yerlerde şarj etmeniz halinde ısı sürekli olarak birikecektir. Şarj sonunda telefona dokunduğunuzda sıcak olduğunu fark edeceksiniz. Masa gibi sert zeminlerde şarj etmeniz halinde telefonda oluşan ısı zemine geçecektir. Haliyle bir ısı birikmesi olmayacaktır.
Ekran Parlaklığını Ayarlayın
Telefonunuzun ekran parlaklığını en yükseğe aldığınız zaman gerekli enerji pilden sağlanır. Bu nedenle fazla akım ısıya neden olur. Sürekli tam parlaklıkta kullanmak doğru bir davranış değildir. Ekranın parlaklığını otomatik modda tutmak sizin için en iyi yol olacaktır.
Gereksiz Uygulamaları Kapatın
Kullanmadığınız uygulamaları kapatın, uygulamaları kapatsanız bile arka planda sizden habersiz çalışmaya devam eder. Bunun için ayarlarda bulunan pil yönetimi bölümünden bataryanızı en çok hangi uygulamaların tükettiğini görebilirsiniz. Eğer kullanmıyorsanız bu uygulamaların çalışmasını durdurmanız gerekiyor.