Android Telefonunuz mu Yavaşladı? ve Hafızası Yetersiz mi Geliyor? Çözüm Yolları
Bu tip durumlar aslında her zaman başınıza gelmesi muhtemel durumlar. Telefon hafızası cihaz çalıştığı sürece dolacaktır. Zamanla cihazınız tehlike çanlarını çalmaya başlayacak ve buda sizleri bu durum dan kurtulmanın yollarını aramaya yönlendirecek. Şimdi gelin hep birlikte bu sıkıntılı durumdan hep birlikte kurtulalım.
Bu durumdan kurtulmak ve soruların nereden kaynaklandığına bulmak için yapmamız gerekenleri aşağıda sizler için anlatıyorum. Sizlerde dikkatlice okuyarak probleminizi çözebilirsiniz. Yazanlar kendi fikrim ve deneyimlerimden esinlenerek oluşturduğum çözüm yollarıdır.
- [su_label type=”warning”]Önce Hafıza Ne Kadar Dolmuş Buna Bakalım[/su_label]
Cihaz hafızasının sınırlarını zorlayan ve depolama alanını dolduran materyalleri görmek için ilk etapta yapmamız gereken Ayarlar kısmına giriniz ve buradan Cihaz Bakım Sekmesine dokunun ve Depolama bölümüne geliniz. Depolama bölümünde bizleri karşılayan tablo cihazımız hafızasında bulunan içeriklerin türleri ve miktarları olacak. Karşımıza Çıkan ekranda telefonun hafızasında yer kaplayan materyalleri göreceksiniz. Burada; Belgeler, Resimler, Videolar, Ses ve Uygulamaların ne kadar yer kapladığını göreceksiniz. Hafızanızın dolu olmasının sebebi bu karşınızdaki tablo.
- [su_label type=”warning”] Ön Bellek Verilerinden Kurtulalı[/su_label]
Akıllı cihazlarda bence hep sorun olmuş bir durum, ön bellek verisi. Cihazda yer alan gerek Sistem uygulamaları gerek bizim sonradan yüklemiş olduğumuz uygulama, oyun ve tema benzeri içerikler çalıştığı sürecek ön bellek de kalıntı dosyalarını oluşturur. Uygulamayı kapatsanız dahi orada bulunan ön bellek verisi silinmez ve genellikle sürekli olarak artış gösterir. Bu durumda bize burayı temizlemek düşer. Cihazınız Root desteği mevcut ise SD-Maid uygulamasını denemenizi tavsiye ederim. Root desteği mevcut değil ise yapmanız gereken yöntem Ayarlar 》 Uygulamalar Kısmına gelerek buradan Ön belleğini temizleyeceğiz uygulamayı acınız. Sonrasında Depolama kısmına giriniz ve Ön Belleği Temizle butonuna tıklayınız.
Ön Bellek temizleme konusunda sizlere önerim öncelikle sosyal medya uygulamalarının ön bellek verilerini temizlemeniz konusunda olacak. Youtube, Facebook, instagram ve TikTok gibi içinde video barındıran uygulamaların ön bellek verisi daha dolu olduğunu göreceksiniz zaten. Böylece bir miktar hafızada yer açmış olacağız.
Ön bellek verilerinin silinmesi sizi endişelendirmesin. Kişisel verileriniz silinmez. Anlık oluşturulan web gezintisi sonucu oluşturulan dosyalar siliniz. Bunlara cache diyebiliriz yani kısaca Artık Veri.
- [su_label type=”warning”]Kullanmadığınız Her şeyi Yeniden Gözden Geçirin[/su_label]
Telefonunuz çöplük deposuna dönmüş olabilir. Bu manzarayı çok fazlasıyla gördüm. Binlerce resim bir sürü gereksiz klasör için de ne olduğu belli olmayan kalıntılar. Gizli klasörler sistem uygulama kalıntıları ve daha adını sayamadığım bir sürü gereksiz dosya olacaktır, bundan eminim.
Yeni Akıllı telefonlar ile zamanı ölümsüzleştirmek için çekmiş olduğunuz Resim ve Videolar artık gelişen mobil teknolojinin nimetlerinden dolayı çok fazla yer kaplamaktadır. Örneğin bir resim 5 MB yer kaplıyor ve bu oran daha büyük ya da daha küçük te olabilir. Aynı şekilde bir video 00:35 SN ve 200 MB yer kaplıyor. Bunların içerinde sizin aynı bozu birkaç kez çektiğiniz de olabilir. Bu yüzden Galeri Uygulamasına girin ve işinize yaramayan her şeyi silin. Eğer silecek bir materyal bulamamışsanız belirli periyotlarda ki ben bunu genellikle 3 Ay da bir yapıyorum bir harici diske yedekleyiniz. Böylece hafızanızda muazzam bir alan açılacak.
- [su_label type=”warning”]İndirilen ve Bluetooth Klasörleri[/su_label]
Sürekli olarak web de gezinip bir şeyler indiriyor ve bunların takibini zamanla yapmayı unutuyorsunuzdur diye düşünüyorum. Özellikle indirilen (Download) klasörü. Resim, PDF, Video, Ofis Belgeleri ve daha bir sürü içerek bu klasörün içerine indiriliyor ve sil silmezseniz burada kalıyor. Kontrolünü yapıp işinize artık yaramayan ne varsa buradan silini. İster cihazınızın orjinal dosya yöneticisi yardımıyla isterseniz gelişmiş bir dosya yöneticisi yardımıyla buradaki gereksiz gördüğünüz her şeyi siliniz. Bu işlemlerin aynisi Bluetooth klasörü içinde geçerli.
- [su_label type=”warning”]Harici Depolama Edinin (Cihazınız Destekliyorsa)[/su_label]
Yeni nesil cihazlarda microSD yani kısaca hafıza kartı desteği mevcuttur. Bu gelişen teknoloji ile birlikte 1 TB değerlerine kadar çıkmaktadır. Biz bu kadar büyük bir harici depolama alanına değilde ortalama 128 GB ya da 256 GB gibi bir hafıza kartı alarak cihaz hafızasında yer alan özellikle Video, Resim ve Müzik gibi materyalleri karta hafızasına taşıma işlemini gerçekleştiriniz. Böylece ciddi anlamda cihaz hafızası da yer açılmış olacak. Hafıza kartını cihazınıza taktıktan sonra Kamera ile çekmiş olduğunuz Resim ve Video Kayıt Konumunu Depolama birimini Harici Depolama olarak değiştirmeyi unutmayın. Çekmiş olduğunuz Resim ve Videolarınız Doğrudan Hafıza Kartına Kayıt Sağlanmış olsun.
Burada ufak bir uyarım olacak. Almak için seçmiş olduğunuz Hafıza Kartı (microSD) okuma ve yazma hızı yüksek ve kaliteli bir şey almanız. Böylece sorun yaşamazsınız. Lakin okuma ve yazma hızı düşük bir kart alırsanız özellikle Video çekleri sırasında ciddi problem yaşar ve karta video yazma sırasında video yarıda kesilebilir ya da hiç video çekmeye başlamayabilir. Özellikle 4K video ve 60 fps video değerlerinde bir kayıt alacaksanız bu konuya özen göstermenizi şiddetle tavsiye ederim dostlar.
[su_box title=”SONUÇ” style=”noise” box_color=”#de1c14″ radius=”4″]Bu tip sorunlarda çok sık karşılaşan biri olarak diyorum, kullanmış olduğumuz cihazlar biz ne kadar bilinçli kullanırsak o kadar uzun yıllar bizim işimizi görür. Bu durum sadece eski telefonlarda görülmez. Bugün aldınız son teknoloji akıllı cihaz bile zamanla aynı sorunları meydana getirecek bundan emin olabilirsiniz. Bilinçli kullanmaya özen gösterelim.[/su_box]