Daha kullanışlı bir Android için ne yapmalı, Android işletim sistemini hızlandırmak için ipuçları. Android kullanıcıları için çeşitli ipuçlarını önerileri sunuyoruz. Gerek daha iyi bir kullanım için gerekse daha iyi performans için Android işletim sisteminize bakım yapmanız gerekiyor. Cihazınızı ilk kullanmaya başladığınızdaki performansı bulamayabilirsiniz. Çünkü zamanla yüklediğiniz uygulamalar ve biriken cache dosyaları cihazınızı yavaşlatır. Android açık kaynak kodlu olduğu için sistem dosyalarına kadar erişme imkanına sahip olursunuz. Aynı şekilde yüklediğiniz uygulamalarda sistem dosyalarınıza erişir. Bu durumun bir yandan olumlu yönleri olduğu gibi diğer yandan da zamanla olumsuz etkileri görülebilir. Android kullanıcılarına ihtiyaç duyacakları ve çok basit bir şekilde her kullanıcının kolayca uygulayabileceği faydalı bazı ipuçlarından bahsedeceğiz.
Android Sistem Güncellemesi
Android işletim sistemleri için güncellemeler kritik öneme sahiptir. Kim ne derse desin, güncellemeler kritik önem taşır. Sadece daha iyi bir arayüz için değil, güvenlik açıklarının kapanması ve sistemi yoran bug’lara kadar çok sayıda sorunun çözümü için güncellemeler çıkartılır. Akıllı telefon ve tablet kullanıcıları için sistem güncellemelerinin takibi bu açıdan kritik öneme sahiptir. Bunun için yapmanız gereken işlem aslında oldukça basittir. Ayarlar > Telefon Bilgisi yolu izlenerek Yazılım Güncelleme’ye dokunduğunuzda size o anda akıllı cihazınız için geliştirilmiş bir güncellemenin olup olmadığı bilgisi verilir. Eğer yeni bir sistem güncellemesi varsa mutlaka yükleyin, Android çok hızlı gelişen ve değişen bir işletim sistem olduğu için ve artan rekabet nedeniyle sürekli daha güçlü donanım özelliklerine sahip cihazlar çıkartılması sebebiyle, bu yeniliklere ayak uyduran Android sürümleri çıkartılıyor. Bu nedenle harici güncelleme yapmak isterseniz bu unsurları göz önünde bulundurmayı unutmayın.
Clean Master Kullanın
Akıllı telefon veya tabletinizi kullanmaya başladığınızda belli bir süre sonra yavaşlamaya başladığını gözlemleyebilirsiniz. Cihazınızda kullanmadığınız hatta haberiniz bile olmadan depolama alanınızda konumlanmış sayısız veriler var olabilir. Yükleyip daha sonra kaldırdığınız uygulamalar sistemde iz bırakırlar. Clean Master adlı uygulamayı Google Play’den rahatlıkla bulabilir arama geçmişinden gereksiz APK’lara kadar cihazınızı gereksiz yere yoran sayısız dosyayı silebilirsiniz. Uygulamaya Android iyileştiricisi olarak bakabilrisiniz. Bellek temizler, güvenlik kalkanınızın güçlenmesini sağlar. Gereksiz ve spam dosyaları kaldırır. Kötü amaçlı yazılımlara, trojanlara ve virüslere karşı sizi korur.
Task Killer Kullanmayın
Piyasada pek çok Task Killer uygulaması bulunuyor. Görev sonlandırıcı olan bu uygulamaları amacı tek bir dokunuşla arka planda çalışan tüm uygulamaları kapatarak hem performans artışı sağlamak hem de batarya ömrünü uzatmayı sağlar. Android işletim sistemli cihazlar için hızı artıran pratik uygulamaların birçoğu “çalışması gerekli olan” uygulamaları da kapattığı için hızlandırmayı bırakın, siz fark etmeden cihazınızı daha yavaş kullanmanıza neden olurlar. Sistm hatalarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu uygulamaları kullanmanızı önermiyoruz.
Android Assistant ile Hızlanın
Android telefonunuzu ve tabletinizi kolayca ve verimli biçimde yönetmenize izin verir. Android Assistant, ücretsiz bir uygulama olup çok küçük boyuta sahip olduğu için sisteminizi yormaz. Sisteminizi optimizasyon etmenize izin veriyor.
Bellek Harcayan Uygulamaları Bulun
System Panel Lite Task Manager adlı uygulama, kaynakları yok yere tüketen her şeyi bulmayı sağlar. Ücretsiz bir uygulama olan bu uygulama ile telefonunuzun kaynaklarını gereksiz yere tüketenleri kolaylıkla bulabilirsiniz. Eğer sizin için önemli değilse bellek harcayan her şeyi silmelisiniz. çalışmakta olan tüm ön ve arka plan uygulamalarını listeliyor, bunların bellek ve CPU kullanım oranlarını gösteriyor. Eğer bir uygulama alışılmadık derecede çok kaynak harcıyorsa, bunu kaldırmanız daha iyi olacaktır.
Animasyonlardan Kurtulun
Animasyonlar eğlencelidir ve göze hitap eder. Ancak bu görselliğin bir dezavantajı vardır. Telefonunuzun performansını düşürür ve bataryayı sürekli tüketir. Bunun için Ayarlar > Geliştirici Ayarları > Pencere Animasyonu Ayarı yolunu izlemeniz gerekiyor.
İşlemci Performansını Artırın
Artık 1,X GHz‘lik maksimum saat hızları bile amiral gemisi telefonlar için yetersiz görülüyor. Yeni nesil mobil işlemciler artık 2.X GHz saat hızları ile gelmeye başladı. Işık hızında açılan uygulamalar, işlemler ve kullanıma hız kazandıran hemen her şey için işlemciler ön plandadır. Öte yandan söz konusu işlemci performansını overclock etmek yani yükseltmek de mümkün. SetCPU adlı uygulamayı kullanarak işlemci frekanslarının değiştirilebilmesi mümkün olabilmektedir. Genellikle tecrübeli ve hıza cidden kritik seviyede ihtiyacı olan kullanıcılara tavsiye ettiğimizi belirtelim. Eğer Overclock hakkında bilgi sahibi değilseniz bu uygulamayı kullanmadan önce kapsamlı bir araştırma yapmayı unutmayın.