Haber 220 haneli köy geçimini böyle sağlıyor: Ocaklar yandı, kazanlar kaynamaya başladı

220 haneli köy geçimini böyle sağlıyor: Ocaklar yandı, kazanlar kaynamaya başladı

Kırklareli'nde Yıldız Dağları eteklerindeki köylerde geleneksel yöntemlerle hazırlanan pancar pekmezinin zorlu lezzet yolculuğu başladı.

c7irnnX-70-RxtmSUTsScg.jpg

Vize ilçesine bağlı, 220 haneli "havası pekmez kokan köy" diye anılan Soğucak'ta bugünlerde birçok evin bahçesinde kazanlar pekmez için kaynıyor.
aGFI0Hx9SUKdRRiEj5Ietg.jpg

Mart ayında tarlaya ekilen, kasım ayında sökülen şeker pancarlarının evlerin bahçesine getirilmesiyle başlayan pekmez mesaisi, imece usulüyle gerçekleştiriliyor.
OqfxdxpcwEKNAGiHfxnnXQ.jpg

Evlerin bahçelerinde köylü kadınlar tarafından kabukları soyulup yıkanan pancarlar daha sonra makine yardımı ile parçalanıp "bumba" adı verilen büyük kazanlara konuluyor.
sL6zTrybQ0qp-Zp4R55jPQ.jpg

Burada odun ateşinde 10 saat kaynayan pancarlar ezme makinesinde süzülüyor. Ardından pekmez tavalarında odun ateşinde yaklaşık 5 saat daha kaynatılıyor.
xhz5Jfc3qkqZyQ7ZSDl43A.jpg

Daha sonra ateş başında dumanın sardığı pekmezhane de kadınlar bir yandan şırayı kepçeyle karıştırırken diğer yandan da kaynayan tavalardaki şıranın köpüğünü almaya özen gösteriyor.
witILKHqjkq0lvFvd3m1hA.jpg

Bazı kadınlar da zaman zaman tavaların başında Pomakça türküler seslendirip ortama neşe katıyor.
f1mA_hfvIEOCXsATxg0UEw.jpg

Yeteri kıvama ulaşan soğuduktan sonraz şişelenip litresi 150 liradan satılıyor.
DFV4VXqOGU2HPMlMyM43YA.jpg

Köyde yaklaşık 20 hane geçimini pekmez satarak sağlıyor.
GrsJVsb-4EiUXW6ZK_aQ1A.jpg

Köy sakinlerinden Gülşah Beler, AA muhabirine, pekmezin pek çok zahmetli bir yolculuğun ardından sofralara ulaştığını söyledi.
q3XKZ4ZFlk2lRNIJFWemqw.jpg

Köylerinin pekmezinin kalitesinin yoğun emekte saklı olduğunu ifade eden Beler, "Çok yoruluyoruz.
5ndiUUGjIUyNJbvqRqUGBw.jpg

Biz pekmez yapımını annemizden, anneannemizden öğrendik. Biz odun ateşinde yapıyoruz, kaynadıktan sonra da kor ateşte bekliyor, lezzeti de bundan kaynaklı." dedi.
Yfs0_Oin40uoHqvsJRqk9w.jpg

Rahmi Beler ise geleneksel yöntemlerle pekmez ürettiklerini anlattı.
7sz849ZGNk2lp6CrpD32ww.jpg

Pekmezler arasında pancar pekmezinin tat ve kıvam açısından öne çıktığını ifade eden Beler, "Pancarda en önemlisi tuzu. Pancarın tuzunu almazsan pekmez ekşimsi olur. O yüzden göbeğindeki tuzu alman gerekiyor. Bu kolay bir şey değil.
l-9z5gaKTEi72228gmKBqQ.jpg

Çok zor, gençler zor olduğundan dolayı yapmıyor. Pancarı kesmesi, temizlemesi, yıkaması, kıyımı, ateş başında durması zor. Pancar şırasının sabaha kadar ateş başında kaynaması lazım." diye konuştu.
 
Üst Alt