
Kalp hastalıkları, günümüzde hâlâ tüm dünyada bir numaralı ölüm nedeni olmaya devam ediyor. Geçmişte genellikle ileri yaş grubundaki bireyleri etkileyen bu hastalıklar, artık 30’lu yaşlara kadar indi. Uzmanlar, düzenli doktor kontrollerinin yanı sıra, evde yapılabilecek basit testlerle de olası kalp rahatsızlıklarının erken fark edilebileceğini vurguluyor.

Kalp sağlığına dair son dönemde dikkat çeken yöntemlerden biri, sabahları uyanır uyanmaz yapılan kısa bir egzersiz testi. Sygenis.nature adlı sağlık platformuna göre testin uygulanışı şöyle:Uyanır uyanmaz yatağa oturun.Her iki kolunuzu başınızın üzerine kaldırın.3 saniye bu pozisyonda bekleyin.Dikkat edilmesi gereken belirtiler:Göğüste sıkışma hissiParmaklarda uyuşmaAni yorgunluk veya baş dönmesi

Bu belirtilerden biri dahi hissedilirse, dolaşım sorunlarına işaret edebileceği ve bir uzman görüşü alınması gerektiği belirtiliyor.

Uzmanlar, sadece test değil, günlük yaşamda fark edilebilecek bazı belirtilerin de ciddiye alınması gerektiğini vurguluyor:

Kalp tıkanıklığının en yaygın işareti olan bu ağrı, göğüste baskı, ağırlık ya da sanki bir “fil oturuyormuş” hissi şeklinde tanımlanıyor. Fiziksel aktivite veya stres sırasında ortaya çıkan ve dinlenince geçen bu ağrıya anjina adı veriliyor.

Kalp ağrısı her zaman göğüsle sınırlı kalmayabilir. Sol kol, çene, boyun, omuz, sırt ya da mide üst kısmına yayılan ağrı da kalp kaynaklı olabilir. Bu, kalp ve bu bölgelerdeki sinirlerin ortak ağ yolakları paylaşmasından kaynaklanıyor.

Özellikle efor sarf edildiğinde ya da stres altındayken gelişen nefes darlığı, kalbin yeterince oksijenli kan pompalayamamasının belirtisi olabilir. Günlük aktivitelerde bile hissedilen yorgunluk ve halsizlik de kalp kasının yetersiz çalıştığına işaret edebilir.Kalp rahatsızlıklarının sinsi seyredebildiğini hatırlatan uzmanlar, bu tür belirtilerin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguluyor. Özellikle genç yaşta görülen vakaların artışı, kalp sağlığına yönelik farkındalığın artırılmasını zorunlu kılıyor. Belirtileri fark ettiğiniz anda bir kardiyoloji uzmanına başvurmanız hayati önem taşıyor.
Ziyaretçiler Göremez, Görmek için Giriş yap veya üye ol.