Haber 50 fotoğrafta bordo berelilerin gizli dünyası. Sanal stüdyoda eğitim, saniyede vurulan hedefler

50 fotoğrafta bordo berelilerin gizli dünyası. Sanal stüdyoda eğitim, saniyede vurulan hedefler

Özel Kuvetler Komutanlığı, uzun bir aranın ardından kapılarını açtı. Bordo Bereliler olarak birilen gizli timin eğitim aşamaları baştan sonuna değin aktarıldı. Dev sanal eğitim simülatörleri, 360 derece hedef tanımlayan sanal atış poligonları, operasyon öncesinde hedefi birebir yaratan özel yazılımlarla, Bordo Bereliler, yüksek teknolojiy dayalı bir eğitime geçmiş durumda. Hedefleri tam 12'den sıfır hatayla vurmak zorunda olan birliğe girmek isteyenleri zorlu ve az sayıda kişinin başarıyla bitirdiği eğitim bekliyor. Bordo Bereliler, son dönemde meskun mahal adı verilen, yerleşim yerlerindeki terörist eylemlere yönelik operasyon eğitimlerine ağırlık vermiş durumda. Operasyon öncesi uydu ve İHA verileri, özel bir stüdyoda birebir canlandırılıyor ve tim hedefi sanal olarak yaratabiliyor. İşte Bordo Berelilerin eğitiminden özel kareler..

06QZtWwiiE65o7WpEYHT1g.jpg

Bordo Bereli olarak bilinen Özel Kuvvetler Komutanlığı, uzun bir aranın ardından kapılarını açtı. Başta terör olmak üzere, Türkiye'ye yönelik her türlü tehditi ortadan kaldırmak için oluşturulan özel birlik, son teknolojiye göre eğitim görüyor.
-K4aMLX7gU6jPQxLY7SAYg.jpg

Bordo Bereli'lerin özel eğitim tesisleri ilk kez ayrıntılı olarak tanıtıldı. Birlikteki eğitim simülatörü, kursa gelenlere gerçek koşullarda operasyon fırsatı sunuyor. Simülatörün bütün yazılımları Türk firması tarafından gerçekleştirildi. Dev bir stüdyodaki eğitim simülatörüne giren time, sonsuz senaryoda hedef yaratılıyor ve tim hedefleri imha etmeye çalışıyor.
WYmy47OH_ESsQYlqHdWtfg.jpg

Bütün yazılımı Türk firması tarafından gerçekleştirilen stüdyoda, 120 kızılötesi kamera ile sonsuz senaryo yaratılıyor. Time gerçek bir hedef verildiğinde, bu stüdyo, verileri alarak hedefin birebir kopyasını üretiyor. Uydu ve İHA görüntüleriyle 3 boyutlu veriler sanal ortama aktarılıyor ve operasyon bölgesinin birebir görüntüsü yaratılıyor.
t0gKk7mIT0KZ5ud8BXWZ3A.jpg

Bordo Bereli'lerin, teknik ve taktik planlaması sonrası operasyona start veriliyor. Time gerçek, sanal ve kurgu operasyon senaryoları üretiliyor, arazi, bina ve yerleşim yeri farketmeksizin bordro bereli bu dev stüdyoda operasyona hazırlanıyor.
gnWpc17AVkCbtP4SnIJP0w.jpg

Uçak, gemi ve tren bile olsa operasyon hedefi, aynı koşullarda bu stüdyoda yaratılıyor. Özel gözlükler ve gerçek operasyonda kullanılacak silahların benzerleriyle stüdyoya giren tim elemanları, gerçek hedefin aynısıyla, sanal haliyle ortamda karşılaşıyor. Gerçek hedefe yapılan operasyondan farksız şekilde, tim hedefleri imha etmeye çalışıyor.
WaaGWqxMUUqNiATviEzRHg.jpg

Bir başka eğitim yeri, 360 derece atış poligonu. Burada perdelere hedefler yansıtılıyor. Bu poligonda gerçek silahlar kullanılıyor. Tabanca tüfekler gerçek. Bordo Bereli, bu stüdyoya girdiğinde her an hedefle karşılaşabilir. Bu hedef bazen, bir rehinenin arkasına saklanan terörist de olabilir. Bu durumda Bordo Bereli yine hedefi imha etmetten kaçınmıyor. Tek atışlık şans var ve hedef 12 den vurulmak zorunda. Bordo Bereli, hedefi alnından etkisiz hale getiriyor.
xHl5fvZAVEKIXPlWVbmxlQ.jpg

Son dönemde özellikle, meskun mahal operasyonları, yani bir yerleşim yeri içinde, ev, mahalle veya sokakta, terör hedeflerinin imhası özel önem kazandı. Bordo Bereli'ler, bu tür operasyonlara yönelik son derece ağır ve hata kabul etmeyen bir eğitim alıyor.
UMf6hl5luEWMfUBAvYnHtg.jpg

Bordo Bereli'ler, sınır ötesinde birçok bilinmeyen operasyonda görev almış bir birlik ve personel kimlikleri de gizli. Bu gizlilik içinde eğitimini sürdüren birliğin karargahında, meskun mahal operasyonları için birebir sokak, mahalle ve evler oluşturulmuş.
e2Y4MvKifEaS4XPRjexASw.jpg

TSK bağlısı kuvvetlerden gönüllü olarak birliğe katılan personel, zorlu eğitimi başından kabul etmiş oluyor. Başarısız olanlar birliğine geri dönüyor. Başarı oranı yüksek olmamasına rağmen, seçkin birlikte görev almak isteyen TSK personelleri, zorlu eğitim sırasında verilen görevleri yapmaya çalışıyor. 46 haftalık eğitim süresinin bütün aşamaları, psikolojik ve fiziki dayanıklık istiyor. Birliğe girmek isteyen ağır eğitimi başarılı bitirmek zorunda ve her aşamada testleri geçmeli.
2mGSBvgrakqYU6vqHQFIqw.jpg

Bordo Bereli timleri, 2'si subay 12 elemandan oluşuyor. Timde 4 uzman nişancı, 2 tanksavar kullanıcı, insansız hava araçları ve hava operasyonlarında hedef işaretleyen iki ateş destek personeli ve özel eğitimli iki sağlık uzmanı bulunuyor. Timde bütün elemanlar, silah kullanma ve operasyonun konusunda birbirini destekler nitelikte. Yani sağlık elemanı da operasyonda tam destek veriyor.
NSQdB9-gqUKwxkQaem1QFA.jpg

Özel Kuvvetler, sınır ötesi operasyon, ileri hatta ve düşman ötesinde operasyon ağırlıklı olmak üzere, keşif istihbarat, hassas temas için yönlendirme, hedef işaretleme ve personel kurtarma görevlerini yapıyor. Tim elemanları, gerektiğinde düşman yakınlarına metrelerce yaklaşarak, hava operasyonlarına lazerle hedef işaretlemesi yapacak kadar tehlikeli görevleri yerine getirebiliyor. Bu tür hedef işaretlemelerde, hava harekatı ve İHA operasyonuna destek verildiği için birkaç metrelik sapmalar bile hem tim elemanı hem de operasyon başarısı için kritik öneme sahip. Eğitim de operasyon da hata kabul etmiyor.
8v0_ExA880KwT_jbw9YUUg.jpg

Özel Kuvvetler Komutanlığı, meskun mahal operasyonlarına yönelik eğitime ağırlık vermiş durumda. Bu eğitim, genel eğitimi süresi içinde 6 hafta tutuyor. Bu eğitimde ilk aşama kuru atış adı verilen, tim elamanı ile silahı arasında kas hafızası sağlayacak eğitim. Reflekslerin geliştirilmesine çalışılıyor ve hedefe saniyeler içinde atış etme becerisi bu aşamada öne çıkıyor. Silahı, tim elemanın bir parçası haline getiriliyor. Tim elemanı, ani komutlara karşı ani karşılık vermek zorunda.
ww7Rh8KSBEeSN_PmO4qpsw.jpg

Yeterli kas hafızası elde eden tim personeli, 2 hafta süreyle atış sahasına çıkartılıyor. Bu kez tim elemanı, yüksek nabızda, tehdit altında silah kullanma becerisi kazanmak zorunda. Dinamik atış sahasında tim elemanlarını yüzde yüz isabetli atışlar için eğitim alıyor. 10 ile 50 metre arasındaki mesafelere etkili atış sağlanmaya çalışılıyor. İki eli de etkin kullanmak gerekli.
pC3gW-VY4kCbYUKSi1QFkA.jpg

Hedef Tespit ve Çabuk Atış Parkuru, bir başka eğitim sahası. Bu kez 150-200 metreden keskin nişancılar eğitime girene destek veriyor. Keskin nişancı, hedefe ilk atışı yaparken, tim elemanı operasyona başlıyor.
0R_6T9pbrEq8zYkpg6PfoQ.jpg

Tim, terör örgütünün girilemez denilen yerlerine girdi. Özel Kuvvetler, Türk Silahlı Kuvvetlerinin en önemli kuvvet çarpanlarından birisi.
ToLorsFHXESo2GwON1PXBQ.jpg

ofmwU8yGl0KMifq6jwEIVA.jpg

TEg18WXW3EeO2x2ljfB-0g.jpg

fMzkZKnBd0ScBI11P2NvKg.jpg

xA5HQdfXjEeNilq6vqDz3w.jpg

V4fkn6szG06HEtADkc7W8w.jpg

5tnNlsFU3UGOmEN93fXDKA.jpg

ZQZCccVCOUKa0dOKAc8JDg.jpg

hTUXOUxgsEOV8zaoRP5MjQ.jpg

qm2sL6pMYEyus4VGcbqEYA.jpg

PhFwcF4e2UyCwy1YxlBwgQ.jpg

jtwozTEeQkan2lodA7md-w.jpg