Haber 96 yıl önce Atatürk’ün emriyle hazırlandı, hala kullanılıyor: Kastamonu’da Avrupa ekolü sistem

96 yıl önce Atatürk’ün emriyle hazırlandı, hala kullanılıyor: Kastamonu’da Avrupa ekolü sistem

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesi 1927’de büyük bir yangın yaşadı. Yangında ilçenin yüzde 70’i zarar gördü. Yangını haber alan Mustafa Kemal Atatürk, ilçeye Ankara’dan mimar ve şehir plancıları gönderdi. Atatürk’ün emriyle ilçeye gelen mimar ve şehir plancıları, Avrupa ekolü olarak bilinen Izgara Kent Sistemi’ne göre bir plan hazırladı. Taşköprü, Atatürk’ün emriyle 96 yıl önce yapılan imar planını kullanmaya devam ediyor.

FP5SUZhdSESwlnvSA6u_Mw.jpg

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde 1927 yılında yaşanan yangının ardından, yüzde 70’i zarar gören ilçe, Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’dan gönderdiği mimarlar tarafından modern şekilde planlandı.
68AJpgurcESgs0UWpotvMw.jpg

Tarihi bilgilere göre, Kastamonu gezisi kapsamında 29 Ağustos 1925’te Taşköprü ilçesini ziyaret eden Atatürk, bölgeden çok etkilenir.
4wkVSBaRaUGPePK2ip2DbA.jpg

1927 yılında çıkan büyük yangında ilçenin zarar gördüğünü öğrenen Atatürk, Ankara’dan mimar ve şehir plancılarını ilçeye gönderir.
Cw3mzvUQ60iV0HGmJbUulA.jpg

Atatürk’ün gönderdiği mimarlar tarafından 1928 yılında Avrupa ekolü olarak bilinen Izgara Kent Sistemi’ne göre ilçe planı çizilir.
2KHMsBfca0KSnIfu68GbKg.jpg

İlçe bu plana göre büyürken, 96 yıllık plan Taşköprü Kent Tarihi Müzesi’nde sergileniyor.
dbrbv6H4SUC0FSEJU-rkRg.jpg

Izgara yöntemi ile sokak ve caddeleri planlanan Taşköprü ilçesinin hem gece hem gündüz hali drone ile görüntülendi.
XnfgaygUl0CxuUkReKjsIQ.jpg

Taşköprü Belediye Başkanın Hüseyin Arslan, bu yangında ilçenin yüzde 70’ten fazlasının zarar gördüğünü söyledi.
TeXajgjLOEWYVtkvXkpbSQ.jpg

Arslan, “1925 yılında Atatürk Taşköprü'ye ziyarette bulunuyor. Burada çok coşkulu bir kalabalık tarafından karşılanıyor. Hatta şu anda planımızın bulunduğu Kent Tarihi Müzesi'nin olduğu binayı da ziyaret ediyor ve burada dinleniyor.” dedi.
3a92wkLic0uHdcuKBu1l-Q.jpg

Atatürk'ün Taşköprü yangınını üzüntüyle karşıladığını belirten Arslan, “O dönem Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu hadiseyi duyuyor ve bu ilçeye mimarlarını, şehir plancılarını gönderiyor. İşte bu harita o zamandan kalma bir harita.” dedi.
8yxNefKcz0yhItVooETIyg.jpg

Plan hakkında bilgi veren Arslan, şunları kaydetti: “Bu plan, teknik adı ızgara olan bir plan. Bütün sokaklar dikey olarak belli bir noktada birleşir. Sokağı boydan boya görebilirsiniz ve birbirini karşılarlar. Bu anlamda şehircilikte önemli bir plandır. Yaşanan bir facianın arkasından ortaya çıkan bu plan, planlı şehirleşmenin de çok önemli bir örneği. Biz bu planı Kent Tarihi Müzemizde sergiliyoruz.”
TEv6vQ_xGEOZt96rT6iJDQ.jpg

19tsCvQ6S0mEEBYO2KRgTg.jpg

 
Üst Alt