Nasıl Yapılır? Android Telefonunuzu Nasıl Şifrelersiniz?

  • Konbuyu başlatan CaN
  • Başlangıç tarihi
  • 254
1000057648.jpg

Android cihazlarda şifreleme, Google tarafından Android Gingerbread'in (2.3) piyasaya sürülmesiyle birlikte tanıtılmıştı ve cihazınızın güvenliği ve kişisel verilerinizin gizliliği konusunda endişeleriniz varsa oldukça kullanışlı bir özellik.

Son zamanlarda piyasaya sürülen Android Lollipop ve üzeri işletim sistemine sahip üst seviye Android cihazların çoğu, şifreleme özelliği etkin şekilde geliyor; diğerlerinde ise kullanıcıların bu özelliği manuel olarak açması gerekiyor.

Şifrelemenin telefonun performansını olumsuz etkilemesi nedeniyle Android, donanım özellikleri düşük olan cihazlarda şifrelemeyi bir seçenek olarak sunuyor.

Telefonumu Neden Şifrelemeliyim?​

Android, telefonunuzdaki verileri şifreli bir şekilde, okunamaz hale getirerek saklamak için Linux çekirdeğinde standart bir disk şifreleme sistemi olan dm-crypt'i kullanır.

1000057650.jpg

Telefonunuzu şifrelemek verilerinizi koruyacaktır ve bu, kurumsal casusluk tehlikelerini önlemek için kurumsal bir ortamda daha da kullanışlı olabilir.

Ancak yine de günlük hayatımızda cihazı şifrelemek, özellikle de çevrimiçi ortamda artan tehlikelere karşı doğru bir tercih olabilir .

Faillerden sakladığınız herhangi bir hükümet veya şirket sırrınız olmasa bile, telefonunuzda kimliğiniz ve diğer kişisel, finansal verileriniz var. Bunlar yanlış ellere geçerse kimlik hırsızlığı veya finansal dolandırıcılık gibi tehlikeli durumlara yol açabilir.

Android Lollipop (5.1) ve üzeri sürümlerde, kullanıcılar şifrelemenizde bir PIN/Parola katmanı olup olmayacağını seçebilirler. Optimum koruma için her zaman bir parola ayarlamanız önerilir.

Şifrelenmiş bir cihazı kırmak için karmaşık yöntemler olsa da bu, bir saldırganın verilerinize erişmesini kolaylaştırmanız gerektiği anlamına gelmez.

Bunun nasıl yardımcı olabileceği konusunda hala kafanız karışıksa, ilk etapta neden bir ekran kilidine sahip olduğunuzu düşünün. Çok kolay bir şekilde atlatılabilseler bile.

Şifreleme Cihazı Yavaşlatır​

Telefonunuzu şifrelediğinizde, şifre/PIN kullanarak her açtığınızda verilerin şifresini çözmesi gerekecek; bu da bu işlem tarafından daha fazla bellek kullanılacağı ve düşük donanım özelliklerine sahip cihazlarda potansiyel bir performans düşüşüne yol açacağı anlamına geliyor.

Şifrelemeyi etkinleştirdiğinizde, cihazı fabrika ayarlarına sıfırlamak dışında geri dönüş yoktur ; bu da cihazdaki tüm verilerinizi kaybedeceğiniz ve yeniden başlamanız gerekeceği anlamına gelir.

Android'de Şifreleme Nasıl Etkinleştirilir?​

Şifreleme, Android işletim sisteminin yerleşik bir özelliğidir ve bu görevi gerçekleştirmek için herhangi bir üçüncü taraf yazılımı veya uygulamasını indirmenize gerek yoktur.

1000057651.jpg

Şifrelemeyi etkinleştirme seçeneği Android telefonunuzun ayarlarında bulunabilir ancak markaya ve özel işletim sistemine bağlı olarak stok Android'den biraz farklı bir konumda olabilir.

Örneğin, Xiaomi cihazlarında şifreleme ayarı Ek Ayarlar'da 'Gizlilik' başlığı altında bulunabilir.

Stok Android'de ise telefonun Ayarlar kısmından 'Güvenlik'e erişmeniz gerekir. 'Şifreleme' alt başlığı altında 'Telefonu Şifrele' seçeneğini göreceksiniz. Cihazınız zaten şifrelenmişse, burada bunu söyleyecektir.

1000057652.png

Aksi takdirde, Telefonu Şifrele seçeneğine dokunmanız yeterlidir; cihaz sizi, şifrelemenin cihazın performansını nasıl değiştirdiğini ve işlemin ne kadar süreceğini gösteren bir sonraki ekrana yönlendirecektir.

Şifreleme işlemine başlamadan önce, şifrelemenin bir saatten fazla sürebileceğinden pilinizin en az %80 oranında şarj edildiğinden ve işlem sırasında cihazın bir güç kaynağına takılı olduğundan emin olun.

1000057653.png

Cihazınız rootlu ise şifrelemek için root'unu kaldırmanız gerekir, ardından cihaza tekrar root atabilirsiniz.

Bazı Android cihazlar SD kartların içeriklerini şifrelemeyi de teklif ediyor, aynı seçeneği göreceksiniz ve harici belleğinizdeki verileri de şifrelemeyi seçebilirsiniz.

Parmak izi okuyucuları şifreleme için parola olarak kullanılamaz ve bu nedenle cihazı her başlattığınızda, ilk seferde PIN/Parolayı girmeniz gerekir ve bundan sonra parmak izi tarayıcısı kilitleme ve kilidi açma için çalışır.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, yeni cihazlar kutudan çıktıklarında şifreli olarak gelirler ve bu şifrelemeden kurtulmanın bir yolu yoktur, fabrika ayarlarına sıfırlama bile yapmanıza gerek kalmaz.
 
Etiketler
android telefon güvenliği android telefon şifreleme android telefonunuzu nasıl şifrelenir
Üst Alt