Haber Atatürk'ün 18 Mart'tan önce yazdığı mektup ortaya çıktı

Atatürk'ün 18 Mart'tan önce yazdığı mektup ortaya çıktı

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nden bir gün önce, 17 Mart 1915'te arkadaşı Madam Corinne'ye yazdığı mektup ortaya çıktı. Mektuptaki ifadeler, Atatürk'ün kendine olan güvenini ve ileri görüşlülüğünü gözler önüne seriyor.

RKiixbLyR0W1glvl6o7rxw.jpg

Çanakkale Savaşı sırasında Maydos Mıntıka Komutanı olarak görev yapan Mustafa Kemal Atatürk'ün 17 Mart 1915'te arkadaşı Madam Corinne'ye yazdığı mektupta, zafer kazanacağından emin olduğu ortaya çıktı. ÇANAKKALE ZAFERİ'NİN 110. YILI
MyaLh_vRDEelhXzx8GkpbA.jpg

Atatürk, Corinne'ye mektubunda şunları ifade etmiş: "İki aydır buradayım ve Çanakkale Boğazı'nı müttefiklerin ihraç teşebbüsünde bulunan donanmalarına ve kuvvetlerine karşı müdafaa ediyorum. Bu ana kadar aziz Corrine, hep muvaffak oldum ve aynı yerde kalırsam, kuvvetle ümit ediyorum ki daima da muvaffak olacağım. Burada benim ismimin duyulmamasına hayret etmemeli, çünkü ben mühim bir muharebenin kahramanı olarak Mehmed Çavuş'a şeref kazandırmayı tercih ettim. Tabii şüphe etmezsiniz ki muharebeyi idare eden sizin dostunuzdu ve savaş gecesi muharebelerin saflarında Mehmed Çavuş'u bulan da o idi."
dnPFfcmbMkWCGeu8sFAPtA.jpg

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Atatürk ve Çanakkale Savaşlarını Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. İsmail Sabah, Fransızca yazılan mektubun, Mustafa Kemal'in ileri görüşlülüğünü, kendinden ne kadar emin olduğunu yansıttığını vurguladı.
9bmovQdivkGwR7938bY3YQ.jpg

Dr. Sabah, "Mustafa Kemal Bey, bu mektupta bir ay boyunca burada olduğunu, bir aydır Çanakkale Boğazı'nı savunduğunu ve eğer burada kalmaya devam ederse daima başarılı olacağını ifade etmiştir. Nitekim muharebelerin ilerleyen süreçlerinde sadece Arıburnu'nda değil, Conkbayırı'nda ve Anafartalar'da da kendinden emin bir şekilde bu başarıya ulaşmış ve mektupta yazdığı gibi öngörüsünde haklı çıkmıştı." dedi.

Üst Alt