Dünyanın en çok çok konuşulan yapılarından biri olan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin tüneller, mahzenler, dehlizler ve üç odalı yer altı mezarının da olduğu yapıları temizlenerek ziyarete açılacak.
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, dünya üzerinde sanat tarihi ve mimarı hayranlarının büyük ilgisini çekiyor. Camide Vakıflar Genel Müdürlüğünce temizlik ve restorasyon çalışması yapılıyor.
Ayasofya Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Fırat Diker, 5 yıl önce Ayasofya'nın yer altı yapılarının mimari görselleştirme çalışmasını yürüttüklerini, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu'nun desteğiyle görselleştirme çalışmaları yürütülen yer altı yapılarının temizliğine başlayacaklarını açıkladı.
Prof. Diker, "Böylece Ayasofya'nın o yüzyıllardır ihmal edilmiş olan yer altı güzellikleri ve arkeolojik bulgular kamuoyunun bilgisine sunulmuş olacak." dedi.
Peki Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin altında neler var?
Mekanın altında tam bir kilometre uzunluğunda, içerisinde tüneller, mahzenler ve bir mezar olduğunu belirten Diker, tüm bu yapıların bir yıl sürmesi planlanan çalışmayla temizleneceğini aktardı.
Çalışmaların Türkiye ve dünya kamuoyunun ilgisini çekeceğini belirten Diker, "Bu çalışmayla hem mevcut mekanların belli bir kısmı da olsa ziyarete imkan verebilecek duruma gelebilmesi hem de içindeki bulguların Ayasofya Müzesi arkeolojik yapılarının denetiminde hassas bir şekilde elendikten sonra İstanbul'un tarihine ışık tutabilecek nitelikte olanların da gün yüzüne çıkması çok anlamlı ve değerli." dedi.
Revaklı avlunun altında yer alan bölümler Ayasofya ile yaşıt yani bin 500 yıllık. Mezar alanının ise mevcut yapıdan daha eski biliniyor.
Diker çalışmanın İstanbul için yeni kazanımlar sunacağını belirterek "Ayasofya'nın mevcut iklimlendirmesinin konforu, daha rahat nefes alabilmesi için de bu yer altı yapılarının temizliğinin çok önemli olacağını düşünüyorum. Bu, daha önce yapılanlardan çok daha kapsamlı ve uzun vadeli bir çalışma olacak. Ayasofya gibi çok önemli bir eserin yer altı yapılarının temizlenmesi İstanbul'a yepyeni kazanımlar sunacaktır. Kültürel mirasımızın tekrar gündeme gelmesi Ayasofya'ya karşı olan ilginin, sevginin daha da artışına sebebiyet verecektir." diye sözlerine son verdi.
Ziyaretçiler Göremez, Görmek için
Giriş yap veya üye ol.