Kastamonu'da 10 bin 172 dekar arazide 5 bin 454 ton ceviz hasadı yapıldı. İlkbahar mevsiminde yaşanan soğuk hava sebebiyle cevizdeki verimin düştüğü belirtildi.
Kastamonu'da toplamda 5 bin 454 ton ceviz hasat edildi. En fazla cevizin hasat edildiği Doğanyurt ilçesinde bin 550 dekar araziye ekilen cevizden bin 502 ton verim alındı.
İnebolu'da ise 2 bin 106 dekar araziden 861 ton ceviz alınırken, Tosya ilçesinde de bin 453 dekar araziden 740 ton cevizin hasadı yapıldı.
İlkbahar mevsiminde yaşanan soğuk hava sebebiyle il merkezi başta olmak üzere Araç, Şenpazar, Taşköprü ve Devrekani'de dekar başına verim de düştü. Buna göre merkez ilçede bin 105 dekar alanda geçtiğimiz yıllarda 6 bin ton ceviz yetiştirilen, bu yıl sadece 360 ton ceviz hasadı yapıldı. Ayrıca Araç'ta 940 dekar alandan 440 ton, Taşköprü'de 450 dekar alandan 241 ton ve Devrekani'de 180 dekar alandan 2 ton ceviz hasat edildi.
Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, “Ceviz, besin değeri yüksek, sağlıklı yağlar içeren ve ekonomik olarak büyük potansiyel taşıyan bir meyve türüdür. Dünyada ve Türkiye'de önemli bir ihraç ürünü olan ceviz, aynı zamanda yerel ekonomiye katkı sağlamaktadır. Kastamonu'da ceviz, özellikle son yıllarda yaygınlaşan tarım alanlarından biri olmuştur. Kastamonu'nun coğrafi yapısı, iklimi ve toprak özellikleri ceviz tarımına oldukça elverişlidir. İl, yüksek rakımlı ve dağlık alanlarda ceviz yetiştirilmesine imkan tanır ve bu durum, ceviz yetiştiriciliği için uygun iklim şartları sağlar. Ayrıca işlemeli tarıma uygun alanlarda, tarım alanlarının üretime kazandırılması amacıyla özellikle yetiştiriciliği tercih edilen bir ürün olarak dikkati çekmektedir” ifadelerine yer verildi.
Ceviz, omega-3 yağ asitleri açısından zengin olup, kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Düzenli ceviz tüketimi, kötü kolesterol (LDL) seviyelerini düşürerek, kalp hastalıkları riskini azaltabilir. Ceviz, beyin sağlığına iyi gelen antioksidanlar, omega-3 yağ asitleri ve E vitamini içerir. Bu bileşikler, hafıza, öğrenme yeteneği ve zihinsel netlik üzerinde olumlu etkiler yaratabilir. Ayrıca, yaşa bağlı beyin hastalıkları (örneğin Alzheimer) riskini azaltabilir.
Ceviz, vücutta serbest radikallerin etkisini azaltarak hücrelerin zarar görmesini engellemeye yardımcı olan güçlü antioksidanlar içerir. Bu, genel yaşlanma sürecini yavaşlatabilir ve kanser gibi hastalıkların riskini azaltabilir. Cevizin içeriğindeki omega-3 yağ asitleri ve polifenoller, vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur. Kronik iltihaplar, birçok hastalığa zemin hazırlayabilir, bu yüzden ceviz düzenli tüketimi sağlıklı bir iltihap düzeyini koruyabilir.
Ceviz, yüksek lif içeriğiyle sindirimi destekler. Lif, sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur, kabızlık sorununu önler ve bağırsak sağlığını iyileştirir. Ceviz, özellikle prostat kanseri ve meme kanseri gibi bazı kanser türlerine karşı koruyucu etkiler gösteren bileşikler içerir. Cevizdeki antioksidanlar, kanser hücrelerinin çoğalmasını engellemeye yardımcı olabilir. Ceviz, kan şekerini düzenler. İçeriğindeki sağlıklı yağlar, lif ve protein, kan şekeri seviyelerini dengeler.
Ziyaretçiler Göremez, Görmek için
Giriş yap veya üye ol.