Haber Bilim insanları açıkladı: Bilge insanların ortak özellikleri

Bilim insanları açıkladı: Bilge insanların ortak özellikleri

Bilim insanları 12 ülkeden katılımcılarla yaptıkları araştırma kapsamında bilge kişide aranan özelliklerin kültürler arasına tutarlılık gösterdiğini ortaya çıkardı. Araştırma sonucunda bir kişiyi bilge yapan kriterlerin neler olduğu belirlendi. İşte bilge kişilerin özellikleri.

Yai8LJeLTka8fB4rfUuxEA.jpg

Bilim insanları, 12 ülkeden katılımcılarla yaptıkları yeni bir araştırmada bilgeliği tanımlayan iki ana kriteri belirledi.
ldb5FUtVwESmc7WfiyJ3Bg.jpg

Nature Communications dergisinde yayımlanan çalışma, sosyo-ekonomik ve kültürel açıdan farklı 16 gruptan 2 bin 707 katılımcıyla gerçekleştirildi. Çalışmanın başyazarı Kanada'daki Waterloo Üniversitesi'nden Maksim Rudnev, “Şaşırtıcı şekilde” bilgeliğin iki ana kategoride değerlendirildiğini belirtti.
E2_xJBCVV0KZH3Ha53PwtA.jpg

Çalışmaya, Amerika'dan ABD, Kanada, Ekvador ve Peru; Asya'dan Çin, Hindistan, Japonya ve Güney Kore; Afrika'dan Fas ve Güney Afrika; Avrupa'dan ise Slovakya'dan araştırmacılar katkı sağladı. Katılımcılar arasında bilim insanları, politikacılar ve eğitmenler de yer aldı.
Wk94On7M_UmWeibEtPwYig.jpg

Araştırma, bilgeliği iki ana kategoride inceledi. Düşünsel yönelim ve sosyo-duygulsa kategori. Düşünsel yönelim kategorisi, mantıklı düşünme, duygu kontrolü ve bilginin pratikte uygulanması gibi özellikleri içeriyor.Sosyo-duygusal farkındalık kategorisinde, başkalarının duygularını önemseme ve sosyal bağlama dikkat etme gibi özellikler yer alıyor.
cvYEq2E4aUqmXaR0juXv9g.jpg

Waterloo Üniversitesi'nden Igor Grossmann, bilgeliğin genellikle düşünsel yönelimle ilişkilendirildiğini ve sosyo-duygusal yetkinliğin bunu telafi edemediğini vurguladı. Grossmann, “Bilgeliğin her iki boyutu da paralel çalışsa bile insanlar bilgeliği daha çok düşünsel yönelimle ilişkilendiriyor,” dedi.Araştırma, dünya genelindeki insanların liderleri, eğitimcileri ve etkili kişileri nasıl gördüğüne dair bilgi de sağlıyor.
LG0wqbpX80uAluEtDuq7EA.jpg

Araştırmadaki örneklerden biri de Cumhuriyetçi lider Donald Trump'la ABD Başkanı Joe Biden arasındaki çekişme. ABD'de Kasım ayında yapılacak seçimler öncesinde Joe Biden ile Donald Trump canlı yayında tartışma yapmıştı. Biden'ın yayın performnası uzun süre konuşulmuş ve Biden adaylıktan çekilerek yerini yardımıcısı Kamala Harris'e bıraktı. Grossmann, Biden'ın sosyo-duygusal açıdan daha yetkin olarak algılandığını ancak bilişsel açıdan zayıf bulunmasının, Trump'ın tartışmayı kazanmış gibi görünmesine neden olduğunu belirtti.
 
Üst Alt