Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi, kadınları ve çocukları güvence altına alması gereken yasaların "açıkça göz ardı edilmesi" nedeniyle 2023'te savaştan etkilenen kadınların sayısının iki katına çıktığını duyurdu. BM raporuna göre geçen yıl savaş bölgelerinde ölen her 10 kişiden 4'ü kadındı. Savaştan etkilenen ülkelerde her gün 500 kadın hamilelik ve doğumla ilgili komplikasyonlardan ölüyor.
Birleşmiş Milletler'in yeni raporuna göre, dünya genelindeki çatışmalarda ölen kadınların oranı geçen yıl iki katına çıktı ve savaş bölgelerinde ölenlerin yüzde 40'ını kadınlar oluşturuyor.
Savaştan etkilenen kadınların ve kız çocuklarının güvenlik durumunu inceleyen BM Kadın Birimi'nin raporuna göre, savaşlar sırasında BM tarafından doğrulanan cinsel şiddet vakaları 2023'te 2022'ye kıyasla yüzde 50 arttı.
Birleşmiş Milletler, 2023 yılında silahlı çatışmalarda en az 33 bin 443 sivilin öldüğünü kaydetti. Bunlardan 13 bin 377'den fazlası, yani çatışmalarda ölen her 10 sivilden 4'ü kadındı, 10'da 3'ü ise çocuktu.
Raporda, 2023 yılında 170 silahlı çatışmanın kaydedildiği ve dünyanın "korkutucu bir çatışma, istikrarsızlık ve şiddet sarmalına" yakalandığı belirtildi. Dünya genelinde savaşların ise kadınlar ve kız çocukları üzerindeki giderek artan sonuçlarına ilişkin kasvetli bir tablo çizildi.
BM Kadın Birimi'nin yönetici direktörü Sima Bahous, "Kadınlar erkeklerin savaşlarının bedelini ödemeye devam ediyor. Bu, kadınlara yönelik daha büyük bir savaş bağlamında gerçekleşiyor. Kadın haklarının kasıtlı olarak hedef alınması, çatışmalardan etkilenen ülkelere özgü bir durum değil, bu ortamlarda daha da ölümcül." diye konuştu.
BM Kadın Birimi, savaş sırasında kadınları ve çocukları korumak için tasarlanmış uluslararası yasaların "açıkça hiçe sayılmasının" kadınların çatışma bölgelerinde sağlık hizmetlerine erişememesine yol açtığını aktardı.
Buna göre çatışmadan etkilenen ülkelerde her gün 500 kadın hamilelik ve doğumla ilgili komplikasyonlardan ölüyor. Cinsel şiddete ilişkin yaygın raporların olduğu Sudan'da, çoğu mağdur tecavüze uğradıktan sonraki ilk 72 saat içinde acil tıbbi bakıma erişemiyor.
Askeri ve siyasi gücü elinde tutanlar ezici bir çoğunlukla erkek olmaya devam ediyor. Rapora göre 2023'te barış süreçlerindeki müzakerecilerin yüzde 10'undan azını kadınlar oluşturdu. BM Kadın Birimi, bunun, kadınların dahil olduğu barış anlaşmalarının daha uzun sürdüğüne ve daha etkili olduğuna dair kanıtlara rağmen gerçekleştiğini aktardı.
Ziyaretçiler Göremez, Görmek için
Giriş yap veya üye ol.