Vücut sağlığınız korumak ve bağışıklığı güçlendirmek için doğanın gücünden faydalanabilirsiniz Mutfağınızda bulunan bazı baharatlar, organlarınızın dayanıklılığını artırıp, vücudu hastalıklardan koruyabilir. Doğadaki en güçlü mikrop öldürücü olarak bilinen bu baharat, bağışıklığı güçlendirirken kilo vermeye de yardımcı oluyor.
Kekik sadece sıradan bir baharat değil. Antibakteriyel özelliği bulunan kekik, bağışıklık sistemini güçlendirmeye de yardımcı oluyor. En fazla kullanılan baharatlardan biri olan kekik vücudun formda kalmasına da yardımcı oluyor.
Antibakteriyel özellikleri kekiğe doğal bir antibakteriyel ajan olduğu için haklı bir ün kazandırmıştır.
Kekik esansiyel yağının bileşenleri arasında çeşitli bakterilerin büyümesine karşı güçlü bir engelleyici etkiye sahip olduğu kanıtlanmış karvakrol ve timol gibi diğer bileşikler bulunur.
Araştırma raporları, kekik yağının E. coli ve Salmonella gibi patojenlere karşı etkinliği hakkındadır, dolayısıyla kesinlikle enfeksiyonlarla savaşmanın bir yoludur.
Bakteriyel hücre zarlarını bozarak patojenik mikropların çoğalmasını ve yayılmasını önlemeye yardımcı olur ve bu nedenle vücudun savunma mekanizmalarını desteklemeye yardımcı olmak için doğal bir yol sunar.
Bu antioksidan aktivite, kişinin bağışıklığını artırmaya yardımcı olur ve dolayısıyla hastalığa karşı direncini artırır. Bunun yanı sıra kekik, bağışıklık sisteminin sağlıklı bir tepkisinde hayati rol oynayan C vitamini, A vitamini ve çinko gibi vitaminler ve diğer mineralleri içerir.”
Dr. Rohini Patil'e, göre “Antibakteriyel özelliklerinin yanı sıra, kekik bağışıklık sistemi için iyi bir bitkidir. Bitki, serbest radikallerin nötralizasyonuna ve bir kişinin vücudundaki oksidatif stresin azaltılmasına yardımcı olan antioksidanlar açısından zengindir.
Kekik, karvakrol gibi aktif bileşenler içerdiğinden metabolizmayı artırabilir ve bu da kilo kaybına yardımcı olabilir. Bu maddeler daha iyi sindirime ve yağ düzenlemesine yardımcı olur ve her ikisi de daha etkili kalori yakımına yol açabilir. Sağlıklı bir kiloyu korumak, kekiğin şişkinliği azaltma ve sindirim sağlığını iyileştirme kapasitesiyle daha da kolaylaştırılır. Potansiyel kanser karşıtı özelliklere sahiptir.
Çalışmalar, kekikte bulunan karvakrol ve timol gibi kimyasalların kanser karşıtı etkilere sahip olabileceğini öne sürmüştür. Bu maddeler apoptozis veya planlı hücre ölümü sürecine ve kanser hücrelerinin çoğalmasını önlemeye yardımcı olabilir. İlk bulgular cesaret verici görünse de, kekiğin kanser önleme ve tedavisindeki etkinliğini doğrulamak için daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç vardır.
Yemeğinize biraz kurutulmuş kekik serperek kekik tüketiminizi artırabilir veya kekik yağını takviye olarak alabilirsiniz. Kekik yağını dikkatli kullanın çünkü bitkisel gücü, kullanım için uygun şekilde seyreltilmesini gerektirir.
Kekik, sadece aromalı bir bitkiden çok daha fazlası haline gelir. Antibakteriyel özellikleri ve bağışıklık güçlendirici faydaları, onu sağlıklı bir yaşam sürmek için çok güzel bir katkı haline getirir. ÖNEMLİ! Beslenme listenize kekik eklemeden önce mutlaka bir uzmana danışın.
Ziyaretçiler Göremez, Görmek için
Giriş yap veya üye ol.