Haber Eyyam-ı bahur sıcaklarında su kadar etkili içecek! Herkesin mutfağında var: Susuzluğu bitiriyor, vücudu serinletiyor

Eyyam-ı bahur sıcaklarında su kadar etkili içecek! Herkesin mutfağında var: Susuzluğu bitiriyor, vücudu serinletiyor

Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Yurdun tamamında Ağustos ayının ilk haftasıyla birlikte eyyam-ı bahur sıcaklıkları etkili olacak. Sıcak havalarda güneş çarpmasını engellemek ve vücudun sıvı ihtiyacını karşılamak büyük önem taşıyor. Uzmanlar bunaltıcı sıcaklarda vücudun sıvı kaybını önlemek için bol miktarda su içilmesini öneriliyor. Ancak sıcak havalarda susuzluğu gidermek ve sıvı ihtiyacını karşılamak için tüketebileceğiniz başka bir içecek daha var.

YJ_AdUW9mkm-dmrN4Ir_UQ.jpg

Türkiye'de hava sıcaklıkları rekor seviyelere ulaştır. Ağustos ayıyla birlikte de sıcak havanın etkisini daha fazla hissedeceğiz. Sıcak ve aşırı nemle birlikte vücut sağlığı da olumsuz etkileniyor.
7_LOZCt0XkezsUNjehTP_Q.jpg

Özellikle sıcak havalarda vücut hızlı bir şekilde sıvı kaybı yaşayabiliyor.
EAH-nZoSq06Np0iEmpfsIA.jpg

Uzmanlar aşırı sıcak havadan korunmak ve sıvı kaybını önlemek için bol su tüketilmesini öneriyor. Normalde ortalama olarak 8-10 bardak su içilmesini öneren uzmanlar sıcak havalarda bunu daha da artırabileceğinizi söylüyor.
msadHIC6P0CnPRO2wBjM6w.jpg

Bol sıvı tüketimi denildiğide akıllara ilk olarak su geliyor. Su içmek vücudun genel sağlığı için çok önemli. S u içerek hem vücudunuzun sıvı dengesini karşılayabilir hem de sindirim sisteminizin daha kolay çalışmasını sağlayabilirsiniz.
-BMcpkBKyEOsP_uL2z5ExQ.jpg

Yüksek sıcaklıklar, terleme yoluyla vücudun su kaybetmesine neden oluyor ve bu durum sıvı dengesinin bozulmasına yol açıyor.
NIsFjFe3jEGgKW9mrlG2Bw.jpg

Yaz aylarında su kadar vücudun sıvı ihtiyacını karşılayan bir başka içecek daha var.
oGh6D1-DG02JBYmjKdwK1g.jpg

Süt de en az su kadar dehidrasyon riskini azaltmanızı sağlayabilir.
CEvFRlD-g0CszbP24uFKtA.jpg

Dr. Natasha Fernando, süt içmenin sıvı kaybını önlemekte etkili olabileceğini belirttiyor. Dr. Fernando'nun açıklamalarına göre süt, sıvı ihtiyacını karşılamakta su kadar etkili olabilir.
_UWELajD6ESQT7ca572XYg.jpg

Dr. Natasha Fernando, sütün içeriğindeki şeker, protein ve yağın, midedeki sıvının boşalma hızını yavaşlatarak, susuz kalma süresini uzattığını ifade ediyor. Ayrıca, sütün sodyum içerdiğini ve bunun vücudun suyu daha uzun süre tutmasını sağladığını da belirtiyor.
BHo_BGdiV0-z3YmldIV0vg.jpg

Sıcak havalarda süt tüketiminin yanı sıra karpuz, Hindistan cevizi suyu, salatalık ve suyla seyreltilmiş taze meyve sularının da serinlemeye yardımcı olacağı öneriliyor.
WpjkaGfOAUGh8G98PvfC_Q.jpg

Süt, vücuda sıvı sağlar ve bazı besin maddelerini içerir. Bu sebeple vücut için oldukça faydalıdır.
SnLtgy6UNU6eBeFmMRoLJQ.jpg

Süt, kalsiyum ve D vitamini bakımından zengindir. Bu mineraller kemiklerin ve dişlerin güçlenmesine yardımcı olur, osteoporoz riskini azaltır. Vücudun kas ve doku onarıımı için gerekli olan yüksek kaliteli proteinler içerir.
XXUfb8v2zEuTe4pLSZ3rXA.jpg

Süt, A vitamini, B12 vitamini, riboflavin (B2 vitamini) ve fosfor gibi önemli vitamin ve mineralleri sağlar. Su içeriği sayesinde vücudu nemlendirmeye yardımcı olabilir.
DptddeI9Wkmcng3kJH7tRA.jpg

Sütte bulunan laktoz, bağırsak florasını destekleyen probiyotik özellikler taşıyabilir. Ayrıca süt ürünleri, sindirimi destekleyen prebiyotik lifler içerebilir.Özellikle spor sonrası, sütte bulunan proteinler kasların onarımı ve büyümesi için faydalıdır.
CqUL-vthxESX0zWS4BypcQ.jpg

Süt, karbonhidratlar (laktoz) ve protein içerdiği için enerji sağlayabilir ve uzun süre tokluk hissi verebilir. Kalp sağlığı için önemli olan potasyum ve magnezyum gibi mineraller içerir. Bu mineraller, kan basıncını düzenlemeye ve kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
nbaZDX5bt0aR7gIpQVtRRQ.jpg

Yurt genelinde etkili olan sıcak havalar sebebiyle uzmanlar güneş çarpması riskine karşı da dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
HSkQIEQbGEizBHgfM_zgTQ.jpg

Güneş çarpması, aşırı sıcaklık ve güneş ışınına maruz kalmanın yol açtığı bir durumdur. Bu durumu önlemek için bazı basit ancak etkili önlemler alınabilir:BU SAATLERDE DIŞARI ÇIKMAYINÖzellikle öğle saatlerinde (10:00-16:00 arası) doğrudan güneş ışığından kaçının. Gölge altında kalmak veya kapalı alanlarda dinlenmek faydalıdır.
Hk1q7lI-0Eebw8-1yUIpDQ.jpg

Yeterli sıvı tüketimi, vücudun susuz kalmasını ve terleme yoluyla su kaybını dengelemeye yardımcı olur. Su içmeyi ihmal etmeyin; aşırı sıcak havalarda sıvı ihtiyacı artar.Özellikle sıcak hava koşullarında serin kalmak için hafif ve nefes alabilir giysiler tercih edin. Ayrıca, serin yerlerde dinlenmeye özen gösterin.
CXWS2ZVkUkixOF1YZq9z1g.jpg

Geniş kenarlı bir şapka ve UV korumalı güneş gözlüğü, doğrudan güneş ışınlarının gözlerinize ve başınıza vurmasını engelleyerek koruma sağlar.
emQra_G0BUGTe8bAUvVWJg.jpg

Güneş koruyucu krem veya losyon kullanmak, cildinizi UV ışınlarına karşı korur. SPF (Güneş Koruma Faktörü) yüksek olan ürünleri tercih edin ve düzenli olarak tekrar uygulayın.
Pj6Tq-Tc2E-oziPKtpsQQA.jpg

Dengeli bir diyetle yeterli vitamin ve mineraller alın. Özellikle potasyum ve magnezyum açısından zengin gıdalar, vücudun sıvı dengesini korumaya yardımcı olabilir.
7zKuj7vXs0y4BNXNfNCsIw.jpg

Sıcak havalarda fiziksel aktiviteleri minimumda tutun. Özellikle egzersiz yaparken veya zorlayıcı aktiviteler sırasında ara vermek ve dinlenmek önemlidir.
il6lDJYBmkWCgEV_6fzI4A.jpg

Baş ağrısı, baş dönmesi, aşırı terleme, bulantı ve ciltte sıcaklık hissi gibi belirtiler fark ettiğinizde hemen serin bir yere geçin ve su için.
 
Üst Alt