Japonya'yı vuran büyük deprem ve tsunami felaketinin üzerinden 13 yıl geçti. 13 yıl önce 9 büyüklüğünde depremle sarsılan Japonya, Çernobil'den sonraki en büyük nükleer felaketle de karşı karşıya kaldı. Felaketin 13. yılında ölenler anıldı.
Japonya'da 13 yıl önce bugün Tohoku bölgesinde meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem, Tsunamiye yol açtı. 15 metre yüksekliğe ulaşan dalgalar, Fukuşima Nükleer santralini vurdu.
Sarsıntılar sonrasında Fukuşima Nükleer Santrali'nin soğutma sistemleri zarar gördü. 3 büyük nükleer reaktörde sızıntılar meydana geldi. Japonya’da nükleer sızıntıya sebep olan deprem, 20 binden fazla kişi hayatını kaybetmesine yol açtı, 160 binden fazla kişi de bölgeyi terk etti.
Nükleer sızıntının 13. Yılında Fukuşima’da anma törenleri düzenlendi.
Japonya başbakanı Fumio Kişida, ölenlerin ve kaybolanların anısına yapılan törende konuştu. Kişida, hükümetin önemli dersler çıkarttığını, ülkenin felaketlere karşı daha dirençli olduğunu belirtti.
Pankartlar ve dövizlerin taşındığı törenler, anma bölgelerine çiçek bırakılmasıyla törenler sonlandı.
Çernobil’den bu yana en büyük nükleer sızıntıya sahne olan Fukuşima bölgesindeki yerleşim yerleri tümüyle boşaltılmış durumda.Yetkililer, bölge sakinlerinin dönebilmesi için tamamen temizliğin sağlanması gerektiğini belirtiyor.
Uzmanlar, santraldeki yaklaşık 880 ton nükleer atığın ve 1 milyon tonun üzerindeki radyoaktif suyun temizlenebilmesinin on yıllar sürebileceğini belirtiyor.Bu işlemlerin tamamlanması içinse binlerce işçiye ihtiyaç var.
Japonya geçtiğimiz sene santralin içindeki radyoaktif suyun filtreden geçirilerek okyanusa geri bırakılması işlemine başladı.Çevre ülkelerse, filtrelemenin yetersiz olduğunu, okyanusun kirletilerek deniz yaşamının tehlikeye atıldığını savunuyor.
Ziyaretçiler Göremez, Görmek için
Giriş yap veya üye ol.