Haber Gözlerinizdeki bu değişim kanserin habercisi olabilir! Hemen aynaya bakıp kontrol edin

Gözlerinizdeki bu değişim kanserin habercisi olabilir! Hemen aynaya bakıp kontrol edin

Dünya genelinde en sık ikinci ölüm nedenlerinden biri olan kanser yaşamı ciddi anlamda tehdit ediyor. Karaciğer kanseri de en sık görülen kanser türleri arasında. Birincil karaciğer kanserinin belirtileri genellikle hastalık ilerleyene kadar ortaya çıkmıyor. Ancak gözlerinizdeki bu değişim kanserin işareti olabilir.

Y0zAK47d9k2hbdXMxr_Ydw.jpg

Kanser, dünya genelinde en sık ikinci ölüm nedeni olarak biliniyor. Dünyada kalp hastalıklarından sonra görülen en sık ölüm nedeni kanser.
7d2yWkjHdU-ZibUSNQYnpA.jpg

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 2020 istatistikleri, dünyada her 5 kişiden 1'nin hayatı boyunca kansere yakalandığını, her 8 erkekten 1'inin ve her 11 kadından 1'nin kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini ortaya koyuyor.
CgUWg27z7EifPnxeKTDZkQ.jpg

Karaciğer kanseri, yaşımı ciddi anlamda tehdit eden kanser türleri arasında yer alıyor. Karaciğer kanserinin genellikle sinsi olarak ilerlediği söyleniyor. Ancak bazı semptomlar karaciğer kanseri belirtisi olabiliyor.
z51DSTkIvUWGLJXY10y1RQ.jpg

Özellikle gözlerinizde ortaya çıkan bazı değişiklikler karaciğer kanserinin habercisi olabilir. NHS'ye göre birincil karaciğer kanseri nadir görülen ancak ciddi bir kanser türüdür.
QIHrJgVMNEGpPBViC93o4Q.jpg

Bu durum, karaciğere yayılmadan önce vücudun başka bir yerinde başlayan ikincil karaciğer kanserinden farklıdır.
FSxl7sznTk-vpRVTQbRXfQ.jpg

Birincil karaciğer kanserinin belirtileri genellikle hastalık ilerleyene kadar ortaya çıkmaz, bu da erken teşhisi çok önemli hale getirir.
MV0lWbdfVkKmO6mBC9M4JQ.jpg

NHS Inform'a göre karaciğer kanserinin en yaygın belirtilerinden biri, gözlerinizin beyazlarının sararmaya başladığı sarılıktır.Bu belirti, cildinizin sarı görünmesine de neden olabilir, ancak bu bazı cilt tiplerinde o kadar belirgin olmayabilir.
fMrWl1Ze70-tKrta9R7KYA.jpg

Karaciğer kanseri, başlangıçta genellikle belirgin belirtiler göstermeyebilir, bu nedenle hastalık erken evrede teşhis edilemeyebilir. Ancak, ilerledikçe çeşitli belirtiler ortaya çıkabilir. İşte karaciğer kanserinin bazı yaygın belirtileri:
BhkevCJHyUuysuf6Wr2cxQ.jpg

Özellikle sağ üst karnınızda ağrı veya rahatsızlık hissi olabilir. Cildin ve gözlerin sararması, karaciğer fonksiyonlarının bozulduğunu gösterir. Açıklanamayan bir şekilde kilo kaybı yaşanabilir. Yeme isteğinde azalma veya iştahsızlık olabilir. Sürekli yorgunluk ve halsizlik hissi yaşanabilir. Mide bulantısı ve kusma sık görülen belirtilerdendir. Karın bölgesinde şişlik veya sıvı birikimi olabilir. İdrarın koyu renkli olması ve dışkının açık renkli olması karaciğer sorunlarına işaret edebilir. Ciltte kaşıntı hissi olabilir.
71jzcn6GQ0KFEvU2kXyu3Q.jpg

Uzmanlar bu belirtilerden herhangi biri olduğunda mutlaka bir doktora danışmanız gerektiğini söylüyor.
wCEL9uzs5UWN-iAIgFvQtQ.jpg

Çünkü kanserde erken tanı hayati öenm taşıyor. Bunlar "daha yaygın bir rahatsızlığı" gösterebilirken, her zaman kontrole kanserin erken teşhis edilmesi sayesinde hayatınızı kurtarabilir.
Htf1Bt7f-0aG3zEX38DUPA.jpg

Uzmanlar; "Daha önce siroz veya hepatit C enfeksiyonu gibi karaciğeri etkilediği bilinen bir rahatsızlık teşhisi konduysa ve sağlığınız aniden kötüleşirse doktorunuza başvurmalısınız."Karaciğer kanserinin kesin nedenleri bir gizem olarak kalsa da, vakaların çoğu siroz skarlaşması ve karaciğer hasarıyla bağlantılıdır.
rCKGEQ7U20Gf_mN9nfV3ng.jpg

Genellikle bunun nedeni kronik alkol kötüye kullanımı veya devam eden hepatit B veya C enfeksiyonlarıdır. Ayrıca, aşırı kilolu olmanın ve kötü beslenmenin alkolsüz yağlı karaciğer hastalığına yol açarak karaciğer kanseri riskini artırabileceğinden şüphelenilmektedir.Şanslarını azaltmak isteyenler için NHS, alkol alımını azaltmayı ve düzenli fiziksel aktiviteyle tamamlanan besleyici, dengeli bir diyete bağlı kalmayı öneriyor.Tedaviye gelince, erken teşhis karaciğer kanserini tamamen ortadan kaldırmanın anahtarı olabilir. Seçenekler arasında cerrahi rezeksiyon veya hatta karaciğer nakli olabilir.
 
Üst Alt