Haber İngiltere'de İşçi Partisi'nin ezici zaferi: "Değişim şimdi başlıyor"

İngiltere'de İşçi Partisi'nin ezici zaferi:

Keir Starmer liderliğindeki İşçi Partisi, İngiltere'de ezici bir genel seçim zaferine imza attı. 14 yıllık sağcı Muhafazakâr iktidara son veren Keir Starmer, "Başardık. Değişim şimdi başlıyor" dedi. Stamer, hükümeti kurma görevini almak için Kral 3. Charles'ı ziyaret edecek.

cJviHkdsrU6UNdvtrkoeKA.jpg

İngiltere'de Keir Starmer liderliğindeki İşçi Partisi, ezici bir genel seçim zaferine imza atarak 14 yıllık sağcı Muhafazakâr iktidara son verdi. İngiltere'nin yeni başbakanı olacağı kesinleşen Starmer, zafer sonrası yaptığı açıklamada, "Başardık" dedi. Stamer, hükümeti kurma görevini almak için Kral 3. Charles'ı ziyaret edecek.
bRRxsfA9R06JuToEFpLxxQ.jpg

Başbakanlık koltuğuna veda eden Rishi Sunak ise sonuçları "felaket" olarak yorumladı ve yenilginin sorumluluğunu üstlendiğini sözlerine ekledi. Starmer'ı arayarak zaferini kutladığını söyleyen Sunak, "Bugün güç, tüm tarafların iyi niyetiyle barışçıl ve düzenli bir şekilde el değiştirecek" dedi.
l7oY63HLmkSj9p7jniHQgA.jpg

Londra'nın merkezinde düzenlenen zafer mitinginde 61 yaşındaki Starmer, kendisini alkışlayan aktivistlere "değişim burada başlıyor" dedi ve "önce ülke, sonra parti" diyerek "on yıllık ulusal yenilenme" sözü verdi.Ancak İşçi Partisi, değişimin "bir gecede gelmeyeceği" konusunda uyarıda bulundu.
f2mYSswnMUG0hHAdaaf29w.jpg

İngiltere, dün erken genel seçim için sandık başına gitmişti. Sandık çıkış anketine göre İşçi Partisi, oyların yüzde 70'ini kazanarak Avam Kamarası'na 410 milletvekili soktu ve çoğunluğu elde etti. İktidardaki Muhafazar Parti'nin sandalye sayısı ise 131'e düştü.
O-5dT1Y39EGybiyfPy9ZiA.jpg

Merkezciler için bir başka destek olarak, daha küçük muhalefetteki Liberal Demokratlar, üçüncü büyük parti olarak İskoç Ulusal Partisi'ni devirdi.Öte yandan Fransa'da aşırı sağın iktidara göz dikmesi ve Donald Trump'ın Amerika Birleşik Devletleri'ne geri dönmeye hazırlanmasıyla birlikte, Batı'daki değişim dikkat çekiyor. Starmer'ın izleyeceği politikalar ise özellikle aşırı sağın yükseldiği Avrupa'da, müttefikleri tarafından merakla bekeniyor.
JdkX_X45n0uUgApsyKSzrg.jpg

İngiliz gazetelerinin tamamı 2010 yılında Gordon Brown'ın David Cameron tarafından devrilmesinden bu yana ilk kez iktidara gelen İşçi Partisi'ne odaklandı. İşçi Partisi destekçisi Daily Mirror "Keir Gidiyoruz" manşetini attı. Rupert Murdoch'ın etkili tabloid gazetesi The Sun ise 2005'ten bu yana ilk kez İşçi Partisi'nin arkasında yer alarak "Britanya kırmızı görüyor" dedi.
 
Üst Alt