Haber İngiltere'de seçim | İşçi Partisi'nin tarihi zaferine dünyadan tepkiler

İngiltere'de seçim | İşçi Partisi'nin tarihi zaferine dünyadan tepkiler

Keir Starmer liderliğindeki İşçi Partisi, ezici bir genel seçim zaferine imza atarak İngiltere'de 14 yıllık sağcı Muhafazakâr iktidara son verdi. Dünya liderleri, yaptıkları açıklamalarla Starmer'ı kutladı. Ukrayna lideri zelenski ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron, güvenlik konusunda işbirliği mesajı verdi.

-FBBCuJ5zk6fq6dBYiD57A.jpg

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, İşçi Partisi'ni ve Keir Starmer'ı Birleşik Krallık seçimlerini kazanmalarından dolayı kutlayarak uluslararası barış ve güvenlik konularında birlikte çalışmayı dört gözle beklediğini ifade etti.Zelenski, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Ukrayna ve Birleşik Krallık iyi günde kötü günde güvenilir müttefikler olmuşlardır ve olmaya da devam edeceklerdir. Ortak değerlerimiz olan yaşam, özgürlük ve kurallara dayalı uluslararası düzeni savunmaya ve ilerletmeye devam edeceğiz" diye yazdı.Ukrayna lideri ayrıca görevden ayrılan Muhafazakâr Başbakan Rishi Sunak'a, verdiği destek için teşekkür ederek, ikili güvenlik işbirliği anlaşmasının imzalanmasını da içeren ortak başarıların "Ukrayna tarafından asla unutulmayacağını" söyledi.
EeVacLH7HEC2akWd6V2D2Q.jpg

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da X sosyal medya hesabında Starmer'ı etiketleyerek paylaştığı mesajda şöyle yazdı: "Zaferiniz için tebrikler. İlk görüşmemizden memnun kaldık. İkili işbirliğimiz, Avrupa'da barış ve güvenlik, iklim ve yapay zeka için Birleşik Krallık ile başlattığımız çalışmaları sürdüreceğiz."
BDnVseYOR0WFhHGcmeXz0A.jpg

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Stoere, "Seçmenler, İngiliz İşçi Partisi'ne rotasını değiştirmesi, Büyük Britanya'daki insanların cebine daha fazla para girmesini sağlaması ve devlet okulları ile Ulusal Sağlık Hizmetlerini güçlendirmesi için tarihi bir yetki vermiştir" ifadelerini kullandı. Starmer'a "bu çok önemli görevinde" başarılar ve iyi şanslar dilediğini söyledi.
w62w98s7b0ambGueBLJVtA.jpg

Starmer'ı seçim zaferi için kutlayan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, "Ortak zorlukların üstesinden gelmek ve Avrupa güvenliğini güçlendirmek için sizinle yapıcı bir ortaklık içinde çalışmayı dört gözle bekliyorum" dedi.
8kNJEEvOv0Sb-HUociFW8g.jpg

"Avrupa Birliği ile Birleşik Krallık arasındaki ilişkinin temelinde ortak değerlerimiz ve uzun yıllara dayanan dostluğumuz yatmaktadır" diyen Avrupa Birliği Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, "Müttefik ve ortak olarak, birlikte yakın bir şekilde çalışmaya devam etmek ortak menfaatimizedir" açıklamasını yaptı.
-Z4FFLvAqkyWMT5ANMrAVA.jpg

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Keir Starmer'ı "tarihi seçim zaferi" için kutladığını ifade etti. Avrupa Birliği ve İngiltere'nin, vatandaşların ortak menfaatlerini ilgilendiren tüm alanlarda işbirliği yapan önemli ortaklar olduğuna işaret eden Michel, şunları söyledi: "Birleşik Krallık için bu yeni dönemde sizinle ve hükümetinizle birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum. İstikrar, güvenlik, enerji ve göç gibi ortak zorlukları ele alacağımız 18 Temmuz'da Birleşik Krallık'ta yapılacak Avrupa Siyasi Topluluğu toplantısında görüşmek üzere."
 
Üst Alt