Haber İran, Cumhurbaşkanı Reisi'ye veda ediyor: Cenaze töreninin 2. günü

İran, Cumhurbaşkanı Reisi'ye veda ediyor: Cenaze töreninin 2. günü

İran’da Cumhurbaşkanı Reisi’nin helikopter kazasının ardından 3 gün sürecek cenaze törenleri başladı. Dün Tebriz'de başlayan törenin ikinci durağı olan başkent Tahran’daki tören ise bugün gerçekleşecek. Cenaze töreninde namazı dini lider Ayetullah Hamaney’in kıldırması planlanıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın da bu törene katılması bekleniyor.

yNC9FtRGUUmTm-jWtCrEkw.jpg

İran’da helikopter kazasında hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve diğer yetkililer için dün Tebriz’de cenaze töreni gerçekleştirildi. Reisi'nin naaşı, üç gün sürmesi planlanan cenaze törenleri kapsamında ikinci durağı olan Tahran'a ulaştı.
biRHYU17xUShVWMwFe7JIQ.jpg

Hükümet ve askeri yetkililer Reisi'nin cenazesinin getirildiği havalimanını kırmızı halı ile kapladılar. Askerler tabutu taşırken pek çok kişinin ağladığı ve yas tuttuğu kameralara yansıdı.
_SQaKo3sokyShaR-0HhORg.jpg

Devlet medyasının yayınladığı görüntülere göre, başkanlık uçağında bir koltuk boş bırakılmış, sadece siyah kumaşla örtülmüştü ve üzerine Reisi'nin resmi yerleştirilmişti.
ZcCAXuGqbkWz7cKAbpxTWg.jpg

Mevcut Dini Lider Ayetullah Hamaney'in potansiyel halefi olarak görülen 63 yaşındaki din adamı Reisi, pazar günü ülkenin dışişleri bakanı da dahil olmak üzere diğer üst düzey yetkililerle birlikte bir helikopter kazasında hayatını kaybetti.
p8BpygqGt0OGDD0GexYdhw.jpg

Cenaze töreni, salı günü helikopterin düştüğü İran'ın kuzeybatı dağlık bölgesinin en büyük şehri olan Tebriz kentinde cenaze namazı ve geçit töreniyle başladı.
tWD7XDjx9EOIrqOCySSm8Q.jpg

Cenazeler Tebriz’deki törenin ardından Kum kentine götürüldü. Kum, dini öneminin yanı sıra Reisi’nin dini eğitim aldığı yer.
qtK35TWOfEOlD0KpzQlIjQ.jpg

Başkent Tahran’daki törenler bugün gerçekleştirilecek. Cenaze töreninde namazı dini lider Ayetullah Hamaney’in kıldırması planlanıyor.
TLQRKYRuvEyyGgHdLwdjtQ.jpg

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın da bu törene katılması bekleniyor. Daha sonra yarın İran’ın en kutsal kenti Meşhed’de düzenlenecek törenin ardından Reisi’nin cenazesi burada defnedilecek. Törenlerin yapılabilmesi için resmi tatil ilan edildi ve tüm ülkedeki ofisler kapatıldı.
nik0M8UackG2qPlDVmTgmA.jpg

Kazaya neyin sebep olabileceğine ve neden bu kadar çok üst düzey İranlı hükümet yetkilisinin onlarca yıllık tek bir helikopterde seyahat ettiğine dair ise hiçbir fikir yok.
 
Üst Alt