Haber İspanya'da sandıktan hükümeti kuracak sonuç çıkmadı

İspanya'da sandıktan hükümeti kuracak sonuç çıkmadı

İspanya'da yapılan erken genel seçimlerde, sandıkların yüzde 96'sı açıldı. Resmi rakamlara göre seçimlerden ne mevcut iktidardaki sol koalisyon ne de muhalefetteki sağ partiler meclis çoğunluğunu yakalayabildi. Seçimlerde en fazla milletvekili çıkaran Halk Partisi (PP) hükümeti kuracak yeterli oyu alabilseydi İspanya demokrasi tarihinde diktatör Franco sonrasında ilk kez aşırı sağcı bir parti ülkede iktidara gelecekti.

İspanya, milletvekili seçimleri için dün sandık başına gitti.

İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre sandıkların yüzde 96'sının açılma oranına göre, 350 sandalyeli mecliste en fazla milletvekili çıkaran siyasi parti 136 ile ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi (PP) oldu. PP'nin olası bir hükümet için önünde tek seçenek aşırı sağ görüşlü Vox partisi ile koalisyon kurmaktı. Ancak Vox ile PP'nin milletvekilleri sayısının toplamı 169'da kalırken, güvenoyu için gerekli olan 176 meclis çoğunluğuna ulaşamadı. Aşırı sağcı Vox'un son seçimlerde 52 olan milletvekili sayısı bu seçimlerde 33'e geriledi.

LBAT7Gl_sUO2I_QGCIguUg.jpg

GÜVEN OYU ALMASI ZOR GÖRÜNÜYOR

Yaklaşık bir yıl önce PP'nin başkanlığına seçilen Alberto Nunez Feijoo, partisinin milletvekili sayısını 47 artırıp, seçimden birinci parti çıkmasını sağlasa da, mecliste Vox dışındaki diğer siyasi gruplardan destek alma olasılığı çok zor gözüküyor. Bu seçimlerde kendisine şans vermeyen anketleri haksız çıkartan iktidardaki sol koalisyon ise çok az da olsa oylarını artırdı. Ama yine meclis çoğunluğunun gerisinde kaldı. Son 3,5 yıldır mecliste azınlıkla iktidarda olan koalisyonun büyük ortağı Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) 122 ve küçük ortağı Unidas Podemos'un yerine alternatif olarak sol partilerin ittifakından kurulan Sumar partisi 31 milletvekili çıkardı. PSOE ve Sumar'ın toplam milletvekili sayısı 153'te kaldı. PSOE ve Sumar seçim kampanyası boyunca birbirlerini "doğal koalisyon ortağı" olarak tanımlarken, ayrılıkçı Bask ve Katalan siyasi partilerin (EH Bildu, PNV, ERC, JxCAT) dışarından destek vermesi halinde hükümetin kurulması ve şimdiki Başbakan Pedro Sanchez'in bu görevine 4 yıl daha devam etme olasılığı bulunuyor.

aHEhkYAkxU2-jrP3sRCXlg.jpg

SEÇİMLERE KATILIM YÜZDE 70 SEVİYESİNDE KALDI

Ülkedeki siyasi takvim gereği 17 Ağustos'ta meclis ve senatonun açılması öngörülüyor. Diğer yandan seçimlere katılım oranı yüzde 70 seviyesinde kaldı. İçişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre 350 sandalyeli meclisteki milletvekili dağılımı şu şekilde oluştu: PP 136, PSOE 122, Vox 33, Sumar 31, Katalonya'da faaliyet gösteren partilerden Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) 7, Katalonya için Birlik (JxCAT) 7, Bask bölgesinde faaliyet gösteren EH Bildu 6, Bask Milliyetçi Partisi (PNV) 5, diğerleri 3. Senato'daki 208 sandalyenin dağılımı: PP 109, PSOE 84, Sol ittifak 8, Bask Milliyetçi Partisi 4, diğerleri 3. İspanya'da 10 Kasım 2019'da yapılan genel seçimlere göre 350 sandalyeli meclisteki milletvekili dağılımı şu şekildeydi: PSOE 120, PP 89, Vox 52, Unidas Podemos 26, Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) 13, Vatandaşlar (C's) 10, diğer siyasi partiler 40.

rTA90AfbLE6mA3oOJ1-sLg.jpg

POSTA YOLUYLA KULLANILAN OY SAYISINDA REKOR Ülke tarihinde ikinci kez yaz döneminde yapılan genel seçimlerde aşırı sıcaklardan dolayı birçok sandığın yanına vantilatör konuldu. Tatil döneminden dolayı posta yoluyla kullanılan oyların sayısında rekor bir artış olurken, son seçimlere oranla iki kat artışla yaklaşık 2 milyon 470 bin İspanyolun bu yöntemle siyasi tercihini yaptığı bildirildi.

62 yaşındaki Alberto Nunez Feijoo
KAZANSAYDI FRANCO SONRASI BİR İLK YAŞANACAKTI Seçimlerde en fazla milletvekili çıkaran Halk Partisi'nin (PP) yaklaşık 1 yıl önce başkanı seçilen 62 yaşındaki Alberto Nunez Feijoo, hükümeti kuracak yeterli oyu alabilseydi başbakan olacaktı ve İspanya demokrasi tarihinde diktatör Franco sonrasında ilk kez aşırı sağcı bir parti ülkede iktidara gelecekti.

 
Üst Alt