Aşırı yağlı ve et ağırlıklı beslenme, şişmanlık, sigara ve alkol gibi etkenler, bağırsak kanseri riskini artırıyor. Bağırsak kanseri kendisini karın ağrısı, dışkıda kan, anemi, uzun süreli ishal ya da kabızlık gibi belirtilerle ele verebiliyor. Japon bilim insanları, erken evrede teşhis edilmediği takdirde oldukça tehlikeli olan bağırsak kanseriyle ilgili umut veren bir araştırma yaptı.
Japonya'daki RIKEN Entegre Tıp Bilimleri Merkezi süt, et ve fıstık gibi yiyeceklerin ince bağırsak üzerindeki potansiyel etkilerini araştırırken, dikkat çekici sonuçlara ulaştı. Araştırma, bu besinlerin tümör baskılama potansiyeline dair önemli bulgular ortaya koydu.
Araştırma sonuçlarına göre süt, et ve fıstık gibi yiyeceklerde bulunan antijenler, bağışıklık sistemini harekete geçirerek bağırsaklarda önemli tepkilere neden olabilir.
Bu antijenler, ince bağırsakta tümör oluşumunu baskılayabilir. Deneyde antijen içermeyen bir diyet uygulanan farelerde tümör gelişiminin daha hızlı olduğu gözlemlendi.
RIKEN IMS araştırmacıları, genetik olarak tümör geliştiren farelerde farklı diyetlerin etkilerini test etti. Normal diyette tümör sayısı azalırken, antijen içermeyen diyetle beslenen farelerde bu etkinin görülmediği tespit edildi.
Çalışma, antijen içeren gıdaların bağırsak tümörleri üzerindeki potansiyel baskılayıcı rolünü ortaya koydu. Bu bulgular, beslenme şeklinin bağışıklık sistemi ve bağırsak sağlığı üzerindeki kritik rolünü bir kez daha gözler önüne serdi.
Ziyaretçiler Göremez, Görmek için
Giriş yap veya üye ol.