Haber Kanser vakalarında artış: Sorumlusu sevilen besin olabilir

Kanser vakalarında artış: Sorumlusu sevilen besin olabilir

ABD merkezli araştırmaya göre 2050 yılına kadar rahim kanseri vakalarında yüzde 53’e varan artış bekleniyor.

KqJ6WY67BUeurBV4EXWQWg.jpg

ABD’de yapılan yeni bir araştırma, rahim kanseri vakalarında önümüzdeki yıllarda ciddi bir artış yaşanacağına işaret ediyor. Columbia Üniversitesi’nden bilim insanlarının yürüttüğü çalışmaya göre, 2050 yılına kadar bazı kadın gruplarında rahim kanseri vakaları yüzde 53 oranında artabilir.
cfw1CrfqP0Gli9pOY0gqLg.jpg

Daha çarpıcı olan bulgu ise, rahim kanserine bağlı ölümlerdeki beklenen artış. Araştırmacılar, 18-84 yaş aralığındaki kadınlarda hastalığa bağlı ölümlerin önümüzdeki 25 yıl içinde yüzde 83 ila 98 oranında yükselebileceği uyarısında bulundu.Bu artışın, özellikle obezitenin yaygınlaşması ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarıyla doğrudan ilişkili olduğu düşünülüyor. Cancer Research UK tarafından yayımlanan verilere göre, İngiltere’de görülen rahim kanseri vakalarının üçte biri aşırı kilo veya obeziteyle bağlantılı. Obezitenin, açlık insülini ve testosteron seviyelerini artırarak rahim tümörlerinin gelişimini tetikleyebileceği belirtiliyor.
OP_RPa1WWEC2smy4hCFjiQ.jpg

Columbia Üniversitesi araştırmacıları, rahim kanseri vakalarında etnik kökenlere göre farklılıklar olduğunu da ortaya koydu. ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYORAraştırmanın başyazarı Dr. Jason D. Wright, öngörülerin mevcut eğilimlere dayandığını ve bu tabloya erken teşhis, tarama testleri ve yeni tedavi yöntemlerinin dahil edilmediğini vurguladı. Wright, “Etkili bir tarama programı uygulandığında, rahim kanseri yükü belirgin şekilde azaltılabilir” dedi.
eVFf90EBT0mDqO9kHVrYVA.jpg

Yeni bulgular, bağırsak kanseri vakalarındaki artışlarla ilgili endişelerin arttığı bir dönemde geldi. Son küresel bir araştırmaya göre, 50 yaş altındaki bireylerde bağırsak kanseri oranları dünya genelinde yükselişte. 50 ülkenin 27’sinde bu artış gözlemlenirken, İngiltere'de genç yetişkinler arasındaki artış oranı yıllık ortalama yüzde 3,6 olarak kaydedildi.Bağırsak kanseri, genellikle karın ağrısı, şişkinlik, dışkıda kan, aşırı yorgunluk ve nefes darlığı gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Ancak birçok vakada hastalık, ileri aşamaya gelene kadar belirti vermeyebiliyor.
UbxSSz2BXUmDMP-HP-Bw5w.jpg

Genç yaş grubunda bu hastalığın görülme sıklığının artması, yalnızca obeziteyle açıklanamıyor. Uzmanlar, çevresel toksinler, plastik maruziyeti ve ultra işlenmiş gıdalar (UPF) gibi faktörlerin rol oynayabileceğini belirtiyor.Londra Üniversitesi’nden bulaşıcı hastalıklar ve küresel sağlık uzmanı Dr. Chris van Tulleken, ultra işlenmiş gıdalar ile kanser arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu belirtti. Van Tulleken, “Bu alanda elimizde onlarca kaliteli çalışma var ve hiç şüphem yok ki UPF’ler kanser riskini artırıyor” dedi.
hpzHvOR_Q0-6w9AbMw1L3w.jpg

Kek, cips, hazır yemek gibi UPF’ler; yüksek oranda şeker, tuz ve yağ içerirken, standart bir ev mutfağında bulunmayan katkı maddeleriyle üretiliyor. 1990’dan bu yana dünya genelinde hem yetişkin hem çocukluk çağı obezite oranları iki katına çıkarken, bu durumun en önemli nedeninin UPF’lerin artan tüketimi olduğu belirtiliyor.
e8TLd4tAzUSd9FPPQ8f17g.jpg

İngiltere Kanser Araştırmaları Merkezi’nin (Cancer Research UK) NHS verileriyle yaptığı çığır açıcı çalışmaya göre, 20-49 yaş aralığındaki kişilerde kanser vakalarında yüzde 23’e kadar artış yaşanıyor. Araştırmacılar, bu artışın ardında modern yaşam biçimiyle ilişkili karmaşık faktörler olduğuna inanıyor.
Ziyaretçiler Göremez, Görmek için Giriş yap veya üye ol.
 
Geri
Üst Alt