Haber Kendi işini bırakıp baba mesleğine döndü: Şimdi 2 gün çalışarak 5 mühendis maaşı kazanıyor

Kendi işini bırakıp baba mesleğine döndü: Şimdi 2 gün çalışarak 5 mühendis maaşı kazanıyor

Elektrik Elektronik Mühendisliği mezunu olan ve iki yıl mesleğini sürdüren Beytullah Efe, baba mesleğine yöneldi. Kendi mesleğini bıraktıktan sonra baba mesleği olan üzüm üreticiliği yapmaya başlayan Efe, haftada 2-3 gün çalışarak 4-5 mühendisin kazandığı maaşı kazanıyor.

X0-mTPZhdEKznFtNIh6XIw.jpg

İki yıl süren mühendislik kariyerini bırakarak babasının mesleği olan üzüm üreticiliğine yönelen genç şimdiler de paraya para demiyor. Efe, haftada 2-3 gün çalışarak 4-5 mühendisin kazandığı maaşı kazanıyor.
K_G83lSMZUCPOjlKoLl8lw.jpg

Konya Selçuk Üniversitesi elektrik elektronik mühendisi mezunu Beytullah Efe, iki yıl mühendislik yaptıktan sonra baba mesleği olan üzüm üreticiliğine girişti.
eoxZ93sZCE-jIZmRQwlp2A.jpg

Merkeze bağlı Güzel Yalı köyünde, başlangıçta babasının 10 dönümlük bağı ile ilgilenmeye başlayan 30 yaşındaki Efe, çevresinin de desteğiyle bu alanı zamanla 50 dönümün üzerine çıkarttı.
x95d1vbP_EeTH5ncOX5aaQ.jpg

Ürettiği, raf ömrü uzun olması dolayısıyla yüksek talep gören üzüm, yurt dışına da ihraç ediliyor.
TlG5-BTwMUeNKL4ZNL3LVA.jpg

Özellikle eleştirilerle karşılaşsa da, bu işten elde ettiği gelirin 4-5 mühendis maaşı kadar olduğunu vurgulayan Efe, haftanın sadece 2-3 günü çalışarak, özgürce ve severek üretim yapmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.
qvU12nbxY0yZjHcS16E2LA.jpg

Mühendislik ile tarımın nasıl birleşebileceğinin başarılı bir örneği olan Efe, şimdilerde ise hasat ettiği ağın beyazı cinsi üzümleri ihraç etmek üzere tırlarla Türkiye'nin birçok noktasına gönderiyor.
NkomfuZUp0W_SpWqY-2-2Q.jpg

Mühendislikten çiftçiliğe geçiş süreci hakkında bilgi veren Beytullah Efe, "Elektrik elektronik mühendisiyim. Konya Selçuk Üniversitesinden mezunum. Okulu bitirdikten sonra yaklaşık iki sene mühendislik yaptım. Daha sonrasında burası bana daha cazip geldi.
6QyQNYIpWUCteEIvEy-v8A.jpg

Babamı örnek almam ve evin tek erkek çocuğu olmam dolayısıyla babamın ektiği 10 dönümlük bağda üzüm üretmeye devam ettik. Benim gelmem ile birlikte çevremdekilerin de yardımıyla bir potansiyel hissettim. Şu anda 50 dönümün üzerinde bir alanda üzüm üreticiliği yapıyorum. Ürettiğimiz üzüm Türkiye'de bilinen bir ürün. Özellikle raf ömrünün uzun olmasından dolayı çok fazla talep gören bir ürün" dedi.
iG_wZ2tqM0C3fU3bi9SQaQ.jpg

Sermaye noktasında sorun yaşamadıklarını ancak ürünlerini pazarlamada kurulacak entegre tesisi ile aşabileceklerini ifade eden Efe, "Neden mühendis değil de çiftçisin diye bazıları eleştirebiliyor. Gelir noktasında bu işten 4-5 mühendis maaşı kadar bir gelirimiz oluyor. Aynı zamanda özgürüm. Kendime zaman ayırabiliyorum.
2WmOvegUo0uLVr2qHWjz9Q.jpg

Haftanın 6-7 günü yerine sadece 2-3 gün istekli bir şekilde, severek çalışarak bu ürünleri üretebiliyoruz. Yaptığımız işten dolayı mutluyuz. Biz ürünü Türkiye'nin pek çok şehrine ve ihracata kadar gönderebiliyoruz. Bu noktada hiçbir sorunumuz yok.
7ftsABuRAU2bumhzmoU12g.jpg

Sadece yaşadığımız sorun, ürünümüzü işleyemiyoruz. Biz ürünü bu şekilde ham olarak satmayı istemiyoruz, bunu işlemeyi, katma değer katmayı istiyoruz. Bunun da yolu entegre tesis kurmaktan geçiyor. Sadece bu noktada bazı sorunlar yaşıyoruz" şeklinde konuştu.
 
Üst Alt