Haber Kıyamet Günü Saati güncelleniyor: İnsanlığın kendi kendini yok etmesine kaç dakika kaldı?

Kıyamet Günü Saati güncelleniyor: İnsanlığın kendi kendini yok etmesine kaç dakika kaldı?

Ünlü fizikçi Albert Einstein tarafından hayata geçirilen ve 75 yılı aşkın bir süredir insanlığın kendi kendini yok etme süresini belirleyen Kıyamet Günü Saati (Doomsday Clock) güncelleniyor. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşı devam ederken, dünya çapında tahribat yaratan iklim felaketleri ve ekonomik krizler nedeniyle saatin geriye alınması beklenmiyor. Peki insanlığın olası bir nükleeer felakette yok olma süresini tahmin edebilir misiniz? İşte yıllar içinde değişen Kıyamet Günü Saati hakkında çarpıcı bilgiler...

JlHWlgjh20u4ZSiYCqGADw.jpg

Önde gelen bilim ve güvenlik uzmanlarının insan varlığının tehlikeleri hakkındaki yargılarını temsil eden "Kıyamet Günü Saati"ne (Doomsday Clock) bir güncelleme geliyor.
05sWc_H57U6flp_6N0tGew.jpg

Bulletin of Atomic Scientists (Atomik Bilimciler Bülteni) 24 Ocak’ta Türkiye saati ile 18:00’de sembolik saatin güncelleneceğini duyurdu. Bilim insanları, bu saati "insanlığın kendini yok etmeye ne kadar yakın olduğunun bir metaforu" olarak tanımlıyor.
99B7oKkxaUeIEENgBxU3NQ.jpg

Bununla birlikte Kıyamet Günü Saati’nin güncellenme kararı Bulletin of Atomic Scientists'ın bilim ve güvenlik kurulu ile 11 Nobel ödüllü kişinin de yer aldığı bir kurul tarafından alındı.
TdpP6UGLhkOGhPaTzIiq7Q.jpg

Araştırmacılar tarafından yapılan açıklamada, 2023 yılı için Rusya-Ukrayna savaşının, biyolojik tehditlerin, nükleer silahların yayılmasının, devam eden iklim krizinin, devlet destekli dezenformasyon kampanyalarının ve yıkıcı teknolojilerin dikkate alınacağını belirtti.
wIlnQ7UXtUK6D1Ap3tTusw.jpg

Bununla birlikte, Kıyamet Günü Saati’in yelkovan ve akrebi şu anda gece yarısına 100 saniye kalaya ayarlı şekilde bulunuyor. Gece yarısı ise nükleer felaketi gösteriyor.. Yani, insanlık şu an sahip olduğu nükleer silahların tamamının kullanılması ile 100 saniye içinde kendini yok edebilir. Başlangıçta saat gece yarısına yedi dakika olarak ayarlanmıştı.
Vg9b0g86KUC_5nmo1oaUPw.jpg

Kıyamet Günü ihtimalinin şimdiye kadarki en uzun süresi ise, 1991'de Soğuk Savaş'ın sona ermesinin ardından 17 dakika olarak kayıtlara geçmişti.
aM3tGxZ8T0CvYE5Z0G0dUg.jpg

Öte yandan, Bulletin of Atomic Sciencists adlı kurum 1945 yılında Albert Einstein, J. Robert Oppenheimer ve ilk nükleer silahları üreten Manhattan Projesi'nde çalışan diğer bilim insanları tarafından kuruldu. 1947'de felakete karşı küresel savunmasızlığı simgeleyen Kıyamet Günü Saati fikri hayata geçirildi.
OYRICiI7kUa0JW7TjLN3OA.jpg

Saat 1947 yılında gece yarısına 7 dakikayı gösteriyordu ve 2007 yılına kadar 18 kez değiştirildi.
dQl8aEJCi0GDITmDTTyV1A.jpg

Saatin 1 dakika ileri alınmasıyla 11 Ocak 2012'de saat 23:55'i göstermiş, 2015'te iki, 2017'de ise yarım dakika ileri alınarak 23:57:30'u göstermeye başlamıştı.
nHT7_S9GbUqJqj87l5YyRQ.jpg

2020 yılında ABD ve Rusya arasındaki Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması'nın bitmesi, ABD ve İran arasındaki kızışmalar ve iklim değişikliğine karşı savaşın başarısızlığı yüzünden saat gece yarısına 1 dakika 40 saniye kalaya ayarlanmıştır.

 
Üst Alt