Haber Mücadele etmek zor, diğerlerine benzemiyor! Çiftçinin umudu kükürt ve samuray arısında

  • Google Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan AlpEren
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • 12
    💬 Bu Konuya 0 cevap yazıldı.
Mücadele etmek zor, çiftçi endişeli!

Düzce'de fındık üreticileri, mahsulde kalite kaybına yol açan ve son yıllarda yaygın olarak görülen kahverengi kokarca zararlısıyla mücadele etmeye devam ediyor.

wKxClcuMU0qStRjQfG4j7Q.jpg

Düzce'de fındık üreticileri, mahsulde kalite kaybına yol açan ve son yıllarda yaygın olarak görülen kahverengi kokarca zararlısıyla mücadele etmeye devam ediyor. Yapılan ilaçlamalar ve biyolojik mücadele yöntemleriyle birlikte üreticiler, bu sezon zararlının etkisinin azaldığını belirtiyor.
MA_BnaonjUWflgNzbZjisw.jpg

Kahverengi kokarca, son yıllarda Karadeniz bölgesinde fındık başta olmak üzere birçok tarım ürününde ciddi zararlara yol açıyor. Özellikle fındığın içini boşaltarak randımanı düşüren bu haşerat, üreticileri önlem almaya zorluyor. Düzce'de üreticiler hem kimyasal hem de doğal yöntemlerle mücadeleyi sürdürüyor.
HAaI4pGuPkeNynZvx1cDzA.jpg

70 yaşındaki fındık üreticisi Erol Güney, kokarca ile 2 yıldır mücadele ettiklerini ifade ederek, "Geçen sene ilaçlama yapmıştık, bu sene de yaptık. İlaçlama da herhalde fındığın içinde asit salgılıyor olabilir. Fındığın içi acı oluyor, ayrıca çürüyenler de oluyor. Tabii bu durum da fındık randımanını düşürüyor." dedi.
yU287Sv3qE6JFm-pyJy_FA.jpg

Kokarca ile mücadele etmenin zor olduğuna dikkat çeken Güney, "Bu sene ilaçlama yaptım. Kendim ağaç sirkesi kullandım, kükürt erittim, suyunu süzdüm. 4 kilograma yakın ağaç sirkesi kullandım. Ayrıca yaprak besleyici de koydum. Şu anda fındıkta pek kokarcaya rastlamıyorum. Zannedersem kükürdün haşerelere karşı etkisi var. Hepsinin ayrı ayrı faydası olmuştur diye düşünüyorum. Kokarca, mücadele edilmesi gereken önemli bir haşarat, diğerlerine benzemiyor." diye konuştu.
o5JZXSJloUOS4JxsHhUWog.jpg

Kokarcanın, meyve ve ağaçların bir numaralı düşmanı olarak bilinen Amerikan beyaz kelebeğinden daha farklı olduğunun altını çizen Güney, "Amerikan beyaz kelebeği yaprağı yer ve giderdi, fındığa pek gelmezdi, genellikle dalı kuruturdu. Kokarca fındığın içini de hallediyor. Bununla ciddi mücadele şart." şeklinde konuştu.
xCZ4cXe49EyQR8ZMoZ-Psw.jpg

Kokarca ile etkin mücadele için üretilen samuray arılarının da faydalı olduğunu gözlemleyen Güney, "Samuray arılarının da mücadele için faydalı olduğunu düşünüyorum. Şu anda kokarcaya az rastlıyoruz. İlaçlama ve samuray arılarının faydası olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
Ziyaretçiler Göremez, Görmek için Giriş yap veya üye ol.
 
Geri
Üst Alt