Haber Pazara gelmeden tarladan satılıyor! Tek başına antioksidan deposu, sabah yiyince faydası 2 katına çıkıyor

Pazara gelmeden tarladan satılıyor! Tek başına antioksidan deposu, sabah yiyince faydası 2 katına çıkıyor

Hatay'da yoğunlukla salça üretiminde kullanılan kapya biber, pazara inmeden tarlalardan satın alınıp fabrikalara taşınıyor. Kapya biber sadece salça ya da biber olarak değil tek başına da severek tüketiliyor. Çünkü kırmızı kapya biberin vücuda pek çok faydası var. Doğadaki en güçlü antioksidan kaynaklarının başında gelen kapya biber, hücreleri gençleştirerek erken yaşlanmayı önlüyor.

uvIcIaJhekKO6Oi8j2Jx6A.jpg

Başta Antakya, Altınözü ve Reyhanlı ilçeleri olmak üzere kent genelindeki 22 bin dekar arazide yetiştirilen kapya biberde hasat mesaisi başladı.
mtfDO-86CUeZ-JL6DpwBig.jpg

Sabahın erken saatlerinde tarlaların yolunu tutan tarım işçilerinin topladığı biberler, çuvallara yerleştirilip kamyonetlere taşınıyor.
p-gz9EyAQE2asdF3FgpJeQ.jpg

Hava sıcaklığının 38 dereceye ulaştığı kentte işçiler, vücutlarını kapatan kıyafetler ve taktıkları şapkayla güneşten korunmaya çalışıyor.
6SnoGYkaNk65Lfh1f1wJLw.jpg

Salça yapımı, sofralık tüketim ve baharat için kullanılan kapya biber, üreticisinden kilogramı 13-15 liradan satın alınıyor.
-NAgtkUEK0WN_cj1XS_XuQ.jpg

Toplanan ürünlerin büyük kısmı, pazara inmeden salçaya dönüştürüleceği fabrikalara götürülüyor.
M8svcQ8LVEuOYsHeqKV6nQ.jpg

Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, AA muhabirine, bölge üreticisinin son yıllarda kapya bibere yöneldiğini söyledi.Kent genelinde 52 bin ton rekolte beklediklerini dile getiren Okay, şöyle konuştu:
qO8JHc5hQUirIl16T6PJ1g.jpg

"Depremlerle birlikte kuraklığın olması ile Asi Nehri ve barajlarda sıkıntı yaşanması nedeniyle ekim alanlarında biraz daralma oldu. Yine de önümüzdeki yıllarda çiftçi kapya bibere yönelmeye devam edecek. Genelde salçaya giden biber çeşidi olduğu için iç piyasayı hareketlendirecek. Çiftçimiz şu anda biberin veriminden memnun görünüyor."
6M7tEXzo5EqFwOPlu_1a0Q.jpg

Okay, kentte salça fabrikalarının artmasının ürünün tarlada pazarlanmasını kolaylaştırdığını söyledi.Kapya biberin sıkça tercih edildiğini anlatan Okay, "Ürünümüz, pul biber, salçalık biber ve Şanlıurfa'nın isot biberlerinde kullanılıyor. Pazar payı oldukça çeşitli bir ürün." dedi.Çiftçilerden Hasan Akıncı da Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerin ardından 10 dönüm arazisinde ilk kez hasat yaptığını ifade etti.
RtsolfWKwU-vTZbTMXua4A.jpg

Tarlasından sezon boyunca 50 tona yakın ürün toplamayı hedeflediğini dile getiren Akıncı, "Verimi yüksek olmasından dolayı kapya biberi tercih ediyoruz ama fiyat konusunda biraz sıkıntımız var. Ürün fiyatı geçen yılın altında kaldı ama mücadele vermeye devam ediyoruz." diye konuştu.
OO30WQ1z0k-GRQoBpYu_KA.jpg

Fatih Akıncı da 15 yıldır kapya biber ürettiğini, topladıkları ürünleri salça yapımı için fabrikalara sattığını belirtti.
P_yoF_uLsUKxTM4eV4ZU9Q.jpg

Mehmet Yılmazer ise hasat döneminde çalıştıracak işçi bulmakta güçlük çektiklerini söyledi.
YWQgdMUz0ky-4-8A8spsPQ.jpg

Salça yapımı, sofralık tüketim ve baharat olarak kullanan kapya biberin vücut için de pek çok faydası bulunuyor. C vitamini deposu olan kapya biber bağışıklığı güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı koruyor.
TYsWkL_czUqgVhaMeMQAwA.jpg

Kapya biber güçlü bir antioksidan kaynağı. Yüksek miktarda beta-karoten ve diğer antioksidanlar içerir. Bu, vücudu serbest radikallere karşı koruyarak yaşlanmayı geciktirici etkiler sağlayabilir ve bazı hastalıkların riskini azaltabilir.Özellikle sabahları kahvaltıda kapya biber yemek sağlığı olumlu yönde etkiler. A vitamini bakımından zengin olan kapya biber, cilt hücrelerinin yenilenmesine yardımcıdır.
d6VE1dA2h0ireMdiBsNekg.jpg

Kapya biberin içinde bulunan A vitamini göz sağlığı için de faydalıdır. Göz sağlığını destekler ve gece körlüğü gibi göz problemlerinin riskini azaltabilir.
aTNO0y9tlkSr7a_teqhXrA.jpg

Kapya biber, lif açısından da zengindir. Lif, sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur ve kabızlık gibi sindirim sorunlarını önlemeye yardımcı olabilir.
 
Üst Alt