Haber Schengen'de derin çatlak: Almanya kara denetimlerine başladı

Schengen'de derin çatlak: Almanya kara denetimlerine başladı

Almanya, düzensiz göçe karşı etkili mücadele için harekete geçti. Tüm kara sınırlarında uygulanacak denetimler, bugünden itibaren yürürlüğe girdi. Sınırlarında pasaport kontrolü uygulamaya başlayan Almanya'nın bu kararı, Schengen Bölgesi komşularını kızdırdı. Önlemler aynı zamanda sınır ötesi suç şebekeleri ve terör örgütleri gibi dış tehditlerden korunmayı hedeflerken Alman hükümeti, uygulamanın "ırkçı motivasyonla" yapılamayacağını vurguladı.

ae6uXmpMuUWyBh-mZ4OyNQ.jpg

Almanya, düzensiz göçle mücadeleyi gerekçe göstererek dokuz komşu ülke sınırlarında pasaport kontrolü uygulamasına bugün başladı. Ülkenin tüm kara sınırlarında düzensiz göçe ve dışarıdan gelecek tehditlere karşı sınır kontrolleri ilan edildi.
J6vr0hv3ckugExWyc4p2KA.jpg

Alman haber ajansı DPA'ya göre, İçişleri Bakanı Nancy Faeser, söz konusu önlemin "sınır ötesi suçlarla mücadele ve yasadışı göç oranını sınırlama" amacı taşıdığını söyledi. Faeser, sınır kontrolünün güvenlik durumuna göre sıklık ve sürenin belirleneceği "hedefli bir çalışma" olacağını aktardı.
SZF8pponPkWLPKUe2dgW9Q.jpg

Bu tür önlemlerin AB'de istisna olması amaçlanıyor. Almanya, Schengen Anlaşması uyarınca 29 üye ülke arasındaki iç sınır kontrollerinin kaldırıldığı ve pasaport kontrollerinin yalnızca dış sınırlarda ve havaalanlarında zorunlu tutulduğu Schengen Bölgesi'nin merkezinde yer alıyor.
ekXixF0mvUWX-o_cIMGujA.jpg

Önlemlerin uygulamaya konmasının ardından bazı komşu ülkeler sınırlardaki trafik sıkışıklığı konusunda endişelerini dile getirdi. Danimarka polisi, sınır ötesi yolculara kuyruklarda beklememek için normalden daha erken yola çıkmaları yönünde tavsiyede bulundu.
5MCY_k1XLEisXdHslxsyiQ.jpg

CNN'in haberine göre, Polonya Başbakanı Donald Tusk, kara sınırındaki kontrollerin sıkılaştırılmasının Polonya için kabul edilemez olduğunu belirterek Varşova'nın etkilenen tüm ülkelerle acil görüşmeler talep edeceğini söyledi. Yunanistan ve Avusturya ise Almanya'nın reddettiği göçmenleri kabul etmeyeceklerini duyurdu.
c5vhVBpST0GsztZ7j_E6NA.jpg

Almanya'daki Göç Konseyi, bu adımın AB yasalarını ihlal etme riski taşıdığı konusunda uyardı. CNN'in haberine göre Konsey, "Almanya sınırlarında koruma arayan göçmenleri geri çevirme şeklindeki mevcut politika hedefi, göç politikası tartışmalarında tehlikeli bir popülizm biçimini temsil ediyor." ifadelerini kullandı.
c-RMAQOgXUmLFDXi2ujhew.jpg

Almanya'nın dokuz komşu ülkesi var. 16 Eylül'den önce Avusturya, İsviçre, Çek Cumhuriyeti ve Polonya ile sınır kontrolleri uygulanıyordu. 16 Eylül'den itibaren geriye kalan beş ülkeyle de (Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika ve Danimarka) sınırlar kontrol altına alınacak.
pPEgw-abWESE8NLvqfshdw.jpg

Bu adım, Almanya'nın cuma günü Kenya ile kontrollü göç anlaşması imzalamasının ardından geldi. Anlaşmaya göre Berlin, vasıflı ve yarı vasıflı Kenyalı işçilere kapılarını açacak.
nkL_H5fAhUWSd1rXqLJ1zg.jpg

Alman hükümeti, geçen ay Solingen kentinde Suriyeli bir sığınmacının düzenlediği ölümcül bıçaklı saldırının ardından kamuoyunda oluşan endişe karşısında yeni tedbirleri duyurdu. Şüphelinin, 2023 yazında sınır dışı edilmesi gereken ancak Almanya'da kalan, DAEŞ bağlantılı olduğu iddia edilen 26 yaşındaki Suriyeli bir erkek olduğu belirlendi.
O7QiwrusEE-zB0jlqBW4sA.jpg

Alman hükümeti, eleştiriler sonrası bugün yaptığı açıklamada, "ırksal profillemeyi" reddetti.İçişleri Bakanlığı sözcüsü, olağan basın toplantısında yaptığı açıklamada “Kesinlikle hiçbir şüphe yok ve bunu burada bir kez daha vurgulamak isterim ki polisin ırkçı motivasyonla hareket etmesi tamamen kabul edilemez ve hukuk dışıdır” dedi.
 
Üst Alt