Haber Suriye'de son bir ay: Adım adım neler yaşandı?

Suriye'de son bir ay: Adım adım neler yaşandı?

Suriye'de Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) öncülüğündeki muhalif gruplar, Esad rejimine karşı "yıldırım harekatı" başlatmıştı. Harekatın ardından 12 gün içinde Esad rejimi devrildi. İlk ele geçirilen kent Halep'ti. O günden bu yana bir ay içinde neler yaşandı? Yakından bakalım.

cGY-fgPttE6OuWchz4xAXA.jpg

27 Kasım'da İdlib'i kontrol eden Heyet Tahrir eş-Şam'ın (HTŞ) başını çektiği rejim muhalifleri operasyon başlattı, ilk hedef Halep'ti. 2 gün sonra 29 Kasım'da muhalifler kuzeyden Halep'e girdi, Rus savaş uçakları 2016'dan bu yana ilk kez Halep'i bombaladı. Esad rejimi 8 yıl sonra ilk kez Halep'te kontrolü kaybetti.
V-GVv5GCKEGyDpFENH7JTg.jpg

5 Aralık'ta Suriye'nin dördüncü büyük kenti Hama da muhaliflerin eline geçti. 6 Aralık'ta Suriye askerleri ve İran destekli silahlı gruplar Deyrizor'un doğusundan çekildi. 7 Aralık'ta Şam'a giden kapı olarak tanımlanan Humus ele geçirildi, birkaç saat içinde muhalifler başkente girdi.
ysYw9Kzctke_eV4SY0-ZqA.jpg

Operasyon başladıktan 12 gün sonra, 8 Aralık'ta Beşar Esad Suriye'den ayrılarak Moskova'ya sığındı. Esad rejiminin iktidarı devretmeyi kabul etmesinin ardından, 10 Aralık'ta Suriye Kurtuluş Hükümetinin Başkanı Muhammed el Beşir geçiş hükümetine Başbakan olarak atandı.
m4Of90Ot6UK3sQiJEGWjmA.jpg

12 Aralık'ta MİT Başkanı İbrahim Kalın Şam'a gitti, Emevi Camii'nde namaz kıldı. Kalın'a, HTŞ lideri Ahmed Şara eşlik etti. Şara nın kullandığı arabanın yan koltuğunda Kalın vardı. 18 Aralık'ta Şam Uluslararası Havalimanı yeniden hizmete başladı. Suriye Hava Yollarına ait bir uçak, devrim sonrası ilk uçuşunu Halep'e yaptı.
8xSFy5kH_EebBo7ToqZcpA.jpg

20 Aralık'ta ABD Şam'a heyet gönderdi. Görüşme sonrası ABD, HTŞ lideri Şara'nın başına koyduğu 10 milyon dolarlık ödülü kaldırdı.
0yIJSuh0bkS1x3HUO83_og.jpg

22 Aralık'ta Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Şam'a gitti. Rejimin devrilmesinin ardından Şam'ı ziyaret eden ilk Dışişleri Bakanı oldu. HTŞ lideri ilk kez takım elbise ile görüntülendi. 24 Aralık'ta ise Devrime katılan silahlı muhalif gruplar feshedilerek Savunma Bakanlığı bünyesinde birleştirildi.

Üst Alt