Haber Tayvan, Çin tehdidine karşı ordusunu büyütmek için kadınları askere alacak

Tayvan, Çin tehdidine karşı ordusunu büyütmek için kadınları askere alacak

Çin, demokratik ada üzerindeki askeri baskıyı artırmaya devam ederken, Tayvan ordusu kadınların yedek kuvvet olarak eğitimi için ilk kez gönüllü olmalarına izin vereceğini duyurdu. Tayvan Savunma Bakanlığı'nın kararı, Çin ile artan gerilimin ardından geldi.

5eGeDc8zxUed0l2ya2Dpzw.jpg

Tayvan Savunma Bakanlığı, bu yılın ikinci çeyreğinden itibaren 220 kadın askerin eğitimlere katılmasına izin vereceğini açıkladı.
cc-ZKaMyHk-rAvIU3nX7Ew.jpg

Bakanlığın Topyekün Savunma Seferberlik Teşkilatı'ndan Tümgeneral Yu Wen-cheng, kadın askerlerin bu yıl deneme amaçlı eğitileceğini söyledi.
KlyfcoSzO0uVTS2uY09RcQ.jpg

Tayvan Savunma Bakanlığı daha önce, her iki cinsiyeti de barındırmak için yeterli kapasiteye sahip olmadığından, sadece erkekleri yedek asker olarak eğittiğini açıklamıştı.
iZSgzN82DUW6KywG6xnHTQ.jpg

Diğer taraftan Tayvanlı milletvekilleri, kadınları yedek eğitimden hariç tutmanın cinsiyet ayrımcılığı anlamına geldiğini bildirmişti.
B5X8iqsA5U6YYXCDInwqGQ.jpg

Bununla birlikte, geçen yılın Aralık ayında Tayvan, 2024'ten başlayarak tüm uygun erkekler için zorunlu askerlik hizmeti süresini dört aydan bir yıla uzatacağını ve şartın 2005'ten sonra doğan erkekler için de geçerli olacağını duyurmuştu.
mdGHDvDMUEis8Qh8AuA_bQ.jpg

ABD'nin önceki Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ağustos başındaki ziyareti, iki ülke ve Tayvan Boğazı'nın iki yakası arasında gerilime yol açmıştı.
-CkaDjAXnECo5R1orv4CJA.jpg

Pelosi'nin ziyareti, Ada'yı topraklarının parçası olarak gören Pekin'in tepkisini çekmiş, Çin ordusu, ziyaretin ardından Tayvan çevresinde askeri tatbikatlar başlatmış, 7 gün süren tatbikatlar adanın çevresinde fiili abluka oluşturmuştu. Gerçek silah ve mühimmatın kullanıldığı tatbikatlar sırasında Çin ana karasından ateşlenen güdümlü füzeler, Tayvan yakınlarındaki sulara düşmüştü.
e0YOU5DVjUyCoX4FI7itcg.jpg

Çin ordusu, ziyaretin ardından ada çevresindeki askeri devriye faaliyetlerini ve Tayvan Boğazı'nı ayıran itibari "orta çizgi"yi geçtiği uçuşları düzenli hale getirmişti.
2jajlIHkFEmSj4vhVRXQ4Q.jpg

Pekin, "tek Çin ilkesi"ni vurgulayarak Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmesini şart koşuyor.
Sk2NSwpVeEa_R_IvGZj_2A.jpg

6h3lMcIUFkCSXhrat_XCYQ.jpg


 
Üst Alt