Haber Türkiye'nin en büyük karasal yırtıcısı: Kaşındığı ağaçlarda kesim yapılmayacak

Türkiye'nin en büyük karasal yırtıcısı:  Kaşındığı ağaçlarda kesim yapılmayacak

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde yaşayan bozayıların kaşındığı ağaçlar ve çevresinde kesim yapılmasına yasal getirildi. Türkiye'nin en büyük karasal yırtıcısı ve dünyada göç edebilen tek bozayı olan Sarıkamış bozayılarını korumak için çalışmalar devam ediyor.

qdxAxrH6JE2IR3feCisyDQ.jpg

KuzeyDoğa Derneği, Iğdır ve Koç Üniversiteleri, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü işbirliğinde, "Sarıkamış Ormanlarındaki Yırtıcı Etoburların Araştırması" projesi yürütülüyor.
gR8BcbnXKE-uNXso-ezZIA.jpg

Dünyada göç edebilen tek bozayı cinsi olarak literatüre geçen ve Türkiye'nin en büyük karasal yırtıcısı olduğu belirtilen Sarıkamış'taki bozayıları, foto ve video kapanlarla ormanlık alan içinde izleme çalışmaları sürüyor.
mzuS-0j3v0aunWWko-t-FA.jpg

Proje kapsamında, başta bozayılar olmak üzere yaban hayvanlarının ormanda kullandıkları kaşınma ağaçlarının bulunduğu bölgelerde kesim yapılmayacak.
OThUiqqWHk6wjszEYW5Gnw.jpg

Latince olarak Ursus arctos olarak adlandırılan bozayılar, ayıgiller (Ursidae) familyasından Avrasya'nın kuzeyinin büyük bir kısmında ve Kuzey Amerika'da yaşayan bir ayı türüne denilmektedir. Carnivora takımının karada yaşayan en büyük üyelerinden biridir ve boyut açısından tek rakibi ortalama boyutları kısmen daha büyük olan kutup ayısıdır (Ursus maritimus).
0VH2boFIiEyEpRJd_nsxBg.jpg

Bozayının ana dağılım alanı Rusya'nın bazı bölümleri, Orta Asya, Çin, Kanada, ABD, İskandinavya, özellikle Romanya olmak üzere Karpatlar, Anadolu ve Kafkaslar'dır.
d6tocj1-P0iBnwuT0Bj83g.jpg

Türkiye'de görülen bozayı türü Avrasya bozayısıdır. Bu tür Türkiye’de Karadeniz Bölgesi, Toros’lar, İç Ege Dağları ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde yayılış göstermektedir.
6shawINs7kqp8Qlw7kpD6Q.jpg

Bozayıların uzunlukları 180 cm-220 cm, kütleleri ise ortalama 150 kg-250 kg arasında değişmektedir. Bazı erkek bozayıların ağırlıkları yarım tona kadar çıkabilmektedir.
RjpbQSQ97UWXEOj7RPlOrQ.jpg

ltacBcFRhkmU4n3-T20eAg.jpg

a9JBwoIBUU6LEIanfB8iTA.jpg

epkzmteyVUqWZWUD1K9l5A.jpg

KAEh2CoFLkqgfjrvpVvHIg.jpg

 
Üst Alt