Haber UNESCO'nun "Yaratıcı Şehirler Ağı" listesinde! Türkiye'de 2. sırada, kavurucu sıcakta lezzetine kavuşuyor

UNESCO'nun

Gastronomi kenti Gaziantep'te güneşte kurutulan biber, kabak, patlıcan ve acurlar, kentin yüksek tepelerinde rengarenk görüntü oluşturuyor.

b6q4xZ6Ux0OK3CvAj8KGpQ.jpg

UNESCO'nun gastronomi alanında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilen Gaziantep mutfağının önemli lezzetleri arasında yer alan kuru dolmaların yapıldığı sebzelerin emek dolu yolculuğu başladı.
KGkj4Y1yOkmRUhbt0lRWcw.jpg

Oğuzeli ilçesinde tarlalardan toplanan patlıcan, biber, acur ve kabaklar, ilçenin sokaklarında kadınlar tarafından içi oyulduktan sonra ipe dizilerek asılmaya hazır hale getiriliyor.
Jfs6sfufVkWwV638m8RT1Q.jpg

Kentin yüksek kesimlerinde kurulan tahta tezgahlara dizilen sebzeler, yaklaşık 1 hafta güneşte kurumaya bırakılıyor.
uUedEdyghkC3F4k5t0ARjA.jpg

Sebzeler, doğal yöntemlerle kuruyarak eşsiz lezzetine kavuşurken, şehrin yüksek kesimlerinde rengarenk görüntü oluşturuyor.
7JaEnjhRAkiFYfF8RBUzJw.jpg

İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, AA muhabirine, kurutmalık sezonunun açıldığını belirterek, "Gaziantep'te özellikle coğrafi işaretli ürünlerde Oğuzeli'nin kurutmalıkları var, dolmalık biber, patlıcan, kabak ve acur var.
87Qi4YgH_Ea-Upnt6HAuvw.jpg

Yine coğrafi işaretli olan Nizip patlıcanı, Antep haylan kabağı kurusu, Antep dolmalık kurusudur. Bu ürünlerimiz şehrimizi çok iyi temsil eden ürünler.
TGzEbVb-BU2gR4Y9vGxAsQ.jpg

İşlenmesi çok kolay değil ancak burada kadın elinin değdiği her yerde bereket olduğu gibi burada da çok güzel bir çalışma var." diye konuştu.
btD_GFPuXU6QBGGEFPxV5g.jpg

Kurutmalıkların doğal ortamda hazırlandığını anlatan Karayılan, şöyle devam etti:
x7Cp8jUEKU2rWbU_kOi2IA.jpg

"Güneşin ve havanın etkisiyle biberler yeşilden kırmızıya dönüyor. Gaziantep'te yaklaşık 15 bin dönüm alanda dolmalık patlıcan ekildi ve yıllık 45 bin ton verim var.
gOk-MNiIqUuSLQuj5KYjyw.jpg

Acur ise 6 bin dekar ekili alanda, 15 bin ton verim var. Kabak yaklaşık 2 bin dekarda, 3 bin ton verim bekliyoruz. Biberle ilgili 6 bin dekar alanda 5 bin ton verimimiz var.
ra26ZksGXkSFHKiEOCCblw.jpg

Biber üretiminde Gaziantep Türkiye'de 2. sırada, acurda ise birinci sıradayız. Burada çok ciddi bir emek var, Türkiye'ye ve kente çok ciddi bir ekonomik katkısı bulunuyor."
0LQIX2TktkKDYTKAQ7G8Zg.jpg

Çalışanlardan Gülistan Alpfidan da "Her yaz sebzeleri asıyoruz. Her işin kendine göre zorluğu vardır.
AhbnFwj7G0mDFsQs-IkrsQ.jpg

Tabii bizim işimiz de zor ama elimiz alıştığı için artık kolay geliyor.
hPVmpAaU7U2BcD69BJnUSw.jpg

Biberleri asmaya sabah erkenden başlıyoruz, geceye kadar. İpleri tane tane özenle asıyoruz. Sebzeler iki haftada kuruyor, toplayıp 10’arlı halde paketliyoruz." ifadelerini kullandı.
30jLIMlGYEGy7N2EjFxeXQ.jpg

7dopyLtCEEacOs0aXDNvYQ.jpg

vtXbnP0UnU-8KjfexKQS6w.jpg

FI5RTBjWU0mzIzr4JxvR_g.jpg

lXXkny1pLEyAZKUeVLfqdg.jpg

gVdQ795Z4U-J0SlfEQ9iEQ.jpg

kJRODPM2Ok-6SwA_jkCprA.jpg

R7oKjocBRUOAynV8esBFIA.jpg

lotzA-hUZEK9dDls3tyB9Q.jpg

 
Üst Alt