Haber Van Gölü kıyısında önemli keşif: 5 bin yıllık objeler bulundu

Van Gölü kıyısında önemli keşif: 5 bin yıllık objeler bulundu

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde yürütülen "Delikli Mağara" kazısında 5 bin yıl öncesine dayanan objeler bulundu. 2 bin 300 rakımda inşa edilen Kef Kalesi'nde bulunan nesneler arasında obsidiyen aletler, seramikler ve hayvan kemikleri yer alıyor.

787EsQMhfUOevvphJ4M6Lw.jpg

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde, Urartular döneminde 2 bin 300 rakımda inşa edilen Kef Kalesi'ndeki arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan buluntular, Urartu tarihine ışık tutuyor.
cqOM890x30KBprnt7lsq-w.jpg

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde yürütülen "Delikli Mağara" kazısında günümüzden 5 bin yıl öncesine dayanan İlk Tunç Çağı’na ait obsidiyen aletler, seramikler ve hayvan kemikleri gün yüzüne çıkarıldı. Adilcevaz ilçesindeki Van Gölü kıyısında bulunan "Delikli Mağara" kazısı, Kültür ve Turizm Bakanlığının izinleriyle Ahlat Müze Müdürlüğü başkanlığında Van YYÜ Arkeoloji Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Sinan Kılıç’ın bilimsel danışmanlığında yürütülüyor.
aFlR2DOXjkSRyLYKjGKj9Q.jpg

Yaklaşık 1,5 aydır yürütülen kazıda ulaşılan İlk Tunç Çağı’na ait kalıntılar bölge tarihine ışık tutacak. 20 yıldan fazladır Van Gölü Havzasında prehistorik dönemlere ait araştırmalar yaptığını belirten Dr. Öğretim Üyesi Sinan Kılıç, Adilcevaz ilçesinde ilk defa prehistorik bir kazı yaptıklarını ve Adilcevaz başta olmak üzere bölge tarihine katkı sunacak izlere rastladıklarını söyledi.
BFMD0gZIOkCdvAgJYY3R6A.jpg

Bu mağaradan elde edilen kalıntıların hem Van Gölü çevresinin hem de Adilcevaz’ın tarihine önemli katkılar sunacağı belirtildi. Kılıç, Delikli Mağara’nın doğu girişinde yapılan sondaj kazılarında en eskisi günümüzde 5 bin yıl öncesine ait İlk Tunç Çağı diye tabir edilen dönemle ilişkendirilen obsidiyen kesici aletler, ok uçları, seramik ve hayvan kemikleri bulduklarını anlattı.
-wdF2DOYAke2Ov3ypwoPLg.jpg

Kılıç, 2006 yılında mağaranın batı kısmında yapılan çakıl alımı sırasında mağaranın iç yapısının kesitinin görünür hale geldiğini ifade ederek, bu sayede 2,5 metre derinlikte arkeolojik bir dolgu tabakasının keşfedildiğini kaydetti.
9MKKWOmwckO1R6nhPBMxug.jpg

Bunu daha önceden bilmediklerini belirten Kılıç, kazı çalışmalarının, bölgenin tarih öncesi dönemlerine dair bilinmeyen verileri gün yüzüne çıkardığını vurguladı. Kılıç, “Geçen yıl Adilcevaz bölgesinde yaptığımız mağara araştırmalarında, bazı mağaralarda boyalı resimler ve insan faaliyetlerine dair kalıntılar bulduk. Bu bulgular, Delikli Mağara ve çevresindeki mağaralarda insan yaşamına dair yeni izler ortaya koydu. Önümüzdeki birkaç yıl boyunca bu alandaki çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Elde edilecek bilgiler, hem Van Gölü çevresinin hem de Adilcevaz’ın tarihine önemli katkılar sağlayacaktır” dedi.
1H1ydB0WckipqExwn5YmhA.jpg

Kılıç, Van Gölü çevresindeki tarih öncesi kazılar hakkında da bilgi vererek, Tilki Tepe gibi bölgelerde eski dönemlere dair kazılar yapıldığını belirtti. Ancak, bu kazıların daha çok Urartu Krallığı ve Demir Çağı ile ilgili olduğunu ifade eden Kılıç, bölgedeki ilk tarımcı toplulukların bu bölgeyle ilişkisini aydınlatmayı amaçladıklarını söyledi. Delikli Mağara’nın bu potansiyeli sunduğunu ve tarımcı toplulukların bölgeye gelip gelmediğini araştıracaklarını dile getirdi.
aWcwj_I_fku2iD3L09u0qQ.jpg

Kılıç, bölgede 1960'lardan itibaren başlayan arkeolojik çalışmaların daha çok Urartulara odaklandığını ve İlk Tunç Çağı öncesi dönemlerin ihmal edildiğini vurguladı. İlk Tunç Çağı’na dair bilgileri güncelleyerek, bölgenin tarih öncesi dönemlerine önemli katkılar sağlayacaklarını belirtti. Kılıç, bu bölgenin, Doğu Anadolu ve Güney Batı Asya tarihinin aydınlatılmasında önemli bir rol oynayacağını sözlerine ekledi.
 
Üst Alt