Nasıl Yapılır? Windows 11'in Kişisel Veri Toplamasını Durdurma Yöntemleri

1000179924.jpg

Windows 11 verilerinizi toplamak için gizli yollar bulmayı çok seviyor. Ve en kötü yanı, veri tüketen hilelerinden bazılarını seçtiğinizi fark etmemiş olabilirsiniz. Windows 11'in kişisel verilerinizi toplamasını engellemenin beş yolunu kullanarak gizliliğinizi geri kazanın.

Yöntem 1: Edge'in İzleme Verilerini Toplamasını Durdurun​

Gizlilik ve Microsoft Edge arkadaş değildir. Tarayıcı, web'i nasıl kullandığınızı görmek için sürekli olarak verilerinizi toplar. İzlediği veriler konusunda daha sıkı olmak, gizlilik sorunlarınızı çözmek için iyi bir başlangıçtır.

Adım 1. Ekranınızın sağ üst köşesindeki küçük elips simgesini seçin ve “Ayarlar”a gidin.

1000179925.jpg

Adım 2. “Gizlilik, arama ve hizmetler”e gidin ve “İzleme Önleme” seçeneğini açın.

1000179926.jpg

Adım 3. Eğer şeyler hakkında aşırı gizli olmak istiyorsanız, "Strict" seçeneğini seçin. Bu, neredeyse tüm izleyici web sitelerinin kullandığını engelleyecektir, ancak pazarlıkta biraz performanstan ödün verebilirsiniz.

1000179927.jpg

Yöntem 2: Yazma ve Ses Verilerinin Toplanmasını Önleyin​

Microsoft, cihazınıza ne söylediğinizi ve hatta ne yazdığınızı bilmek istiyor. Kabul ediyorum, topladığı verileri anonimleştiriyor (ya da öyle söylüyor) böylece kimliğinizi tespit edemiyorsunuz. Ancak, bu izleme biçimi yine de bu adımlarla düzeltebileceğiniz bir aşırılık gibi görünüyor.

Adım 1. Windows arama çubuğunuza “Ayarlar” yazın ve açılan uygulamayı seçin.

1000179949.jpg

Adım 2. “Gizlilik ve güvenlik” menüsüne gidin ve “Tanılama ve geri bildirim”e tıklayın.

1000179950.jpg

Adım 3. "Mürekkepleme ve yazmayı iyileştir" ayarını görüyor musunuz? Bu, Microsoft'un yazma tabanlı veri toplaması için kullandığı gizli isimdir. Kapatın - Microsoft'un sözde iyileştirmelerine ihtiyacınız yok.

1000179951.jpg

Yöntem 3: Edge'in Kaydedilmiş Verilerini Kapatın​

Microsoft'un bazı son derece hassas verileri toplamasına ve paylaşmasına izin veren birkaç ayarı devre dışı bırakmak için Edge'e geri dönüyoruz.

Adım 1. Ekranın sağ üst köşesindeki üç nokta simgesini kullanarak “Ayarlar” menüsüne gidin.

1000179952.jpg

Adım 2. “Profiller”e gidin ve “Senkronizasyon”un yanındaki oka tıklayın. Buradan, tüm cihazlarınız arasında verilerin senkronize edilmesine gerek olmadığından “Parolalar” ve “Geçmiş” ayarlarını kapatmalısınız.

1000179953.jpg

1000179954.jpg

1000179955.jpg

Adım 3. Henüz bitmedi. "Tarama verilerini diğer Windows özellikleriyle paylaş"a gidin ve kapatın. Bu, Microsoft'un Edge tarama verilerinizi arama çubuğunuz gibi Windows'daki diğer uygulamalarla paylaşmasını engeller.

1000179956.jpg

Yöntem 4: Operasyonel Veri Göndermeyi Durdurun​

Microsoft'un uzantıları cihazınızın nasıl çalıştığına ve ne kadar iyi çalıştığına bile uzanıyor. Toplanan veriler aslında o kadar da önemli değil ve sözde anonimleştirilmiş. Microsoft bunu belirli uygulamaların farklı kurulumlarda ne kadar hızlı yüklendiğini anlamak için kullanıyor. Yine de bu verileri göndermek istemeyebilirsiniz.

Adım 1. Windows arama çubuğunuzu kullanarak “Ayarlar”a gidin ve gezinme menüsünden “Gizlilik ve güvenlik”i seçin.

1000179957.jpg

1000179958.jpg

Adım 2. “Windows izinleri” menüsü altında “Tanılama ve geri bildirim”e gidin.

1000179959.jpg

Adım 3. Hem “İsteğe bağlı tanılama verilerini gönder” hem de “Kişiye özel deneyimler” seçeneklerini kapatın.

1000179960.jpg

Yöntem 5: Windows 11'in Reklam Ortaklarına Gönderdiği Kişisel Verileri Toplamasını Durdurun​

Bu büyük bir şey – Microsoft'un verilerinizi bilinmeyen üçüncü taraflarla paylaşmasını engellemek. Bunu gerçekleştirmek için "reklam kimliğinizi" engellemeniz gerekir.

Adım 1. İlk adımınız için “Ayarlar”ın “Gizlilik ve güvenlik” bölümüne geri dönüyorsunuz.

1000179961.jpg

Adım 2. “Windows izinleri” altında bulacağınız “Genel” menüsüne gidin.

1000179962.jpg

Adım 3. "Uygulamaların reklam kimliğimi kullanarak bana kişiselleştirilmiş reklamlar göstermesine izin ver" seçeneğinin geçişini kapalı konuma getirin. Burada, Microsoft'un uygulama başlatmalarını izlemesini ve dil listenize erişmesini engellemek de dahil olmak üzere birkaç olası gizlilik tasarrufu daha vardır.

1000179963.jpg

Etiketler
windows 11 kişisel veri toplaması nasıl durdurulur windows 11'in kişisel veri toplama windows 11'in kişisel veri toplamasını durdurma
Üst Alt