Haber Yurt genelinde fırtına ve sağanak hayatı felç etti: Birçok kentte hortum çıktı, çatılar uçtu,

Yurt genelinde fırtına ve sağanak hayatı felç etti: Birçok kentte hortum çıktı, çatılar uçtu,

Türkiye’nin büyük bölümünü etkisi altına alan sağanak yağış ve fırtına birçok kentte hayatı olumsuz etkiledi. Sinop ve Konya'da 2 kişi hayatını kaybetti. Yollar suyla doldu, ev ve iş yerleri zarar gördü. Bazı il ve ilçelerde de okullar tatil edildi.

UyMRGz-D0UO7sKnt9uA5SQ.jpg

Meteoroloji'nin yaptığı uyarıların ardından birçok kentte sağanak yağış ver fırtına etkili oluyor. Geçen pazar yaşanan fırtınada bir kargo gemisinin ikiye bölündüğü, bir geminin mendireğe çarparak battığı ve birçok balıkçı teknesinin suya gömüldüğü kentteki meteorolojik tahminlere göre beklenen fırtına dün öğleden sonra etkisini göstermeye başladı.
aAJLHEZiyUi7rvaAAcv8lQ.jpg

Dün öğlen saatlerinde İncivez Mahallesi Hürriyet Caddesi'nde bir apartmanın çatısı rüzgarın etkisiyle sökülerek, yola uçtu. Savrularak düşen çatı, bazı evlerde, iş yerlerinde, araçlarda hasara yol açktı, bir elektrik diğeri de yıkıldı.
KWZIai7jVkyGgtox-oYfUg.jpg

İhbar üzerine olay yerine polis, itfaiye ve belediye ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken yol, yaya ve araç trafiğine kapatıldı.
Ug9wOAaLiUCd3a2m6GEKkg.jpg

Ayrıca, kent merkezinde de sahilde fırtına nedeniyle yaklaşık 4 metrelik dalgalar oluştu.
sKkANJXff0Gp6ERSF-vTiw.jpg

Kentte olumsuz hava koşulları nedeniyle eğitime 1 gün ara verildi. Zonguldak Valiliğinin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Kuvvetli yağış ve fırtınanın meydana getirebileceği su baskını, çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklar dolayısıyla, ilimiz genelinde 27 Kasım 2023 Pazartesi günü tüm resmi-özel örgün ve yaygın eğitim kurumlarında (rehabilitasyon merkezleri ve özel kurslar dahil) eğitim öğretime bir gün süreyle ara verilmiştir." denildi. Açıklamada ayrıca kent genelinde kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan engelli ve hamile personelin de idari izinli sayılacağı belirtildi.
RXcIRKt_xE2-rfQxqurKBQ.jpg

Hatay'ın Samandağ ilçesinde sağanak ve fırtına hayatı olumsuz etkiledi.İlçe genelinde sağanak nedeniyle bazı cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu.
ESRncuw0EEW3L6JdmaIjhg.jpg

Oluşan su birikintileri nedeniyle araçlar trafikte ilerlemekte güçlük çekti. İlçede, yağış ve fırtınanın etkisiyle yükselen deniz suyu taştı.
xuob29RhN0CHP9W8sV5rMw.jpg

İskenderun'da şiddetli sağanak ve fırtına nedeniyle eğitime pazartesi günü ara verildi. İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek'in sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Fırtına etkisiyle ana cadde ve bulvarlarda meydana gelen deniz taşkınları nedeniyle İskenderun'da yarın okullar tatil edilmiştir." denildi.
n_UDQ5tlF0q2vI3axWeEOQ.jpg

Şiddetli rüzgar uyarısı verilen Rize'de de Güneysu ilçesinde 4, merkezde 3 ve Çayeli ilçesinde 1 olmak üzere 8 evin çatısı uçtu. Çatı uçması ve ağaç devrilmesi sonucu il genelinde 5 arabada hasar oluştu. Çayeli ilçesine bağlı Çataklıhoca Mahallesi'nde ana yol güzergahında şiddetli fırtına sebebiyle yamaçtan kopan ağaçlar otomobilin üzerine devrildi.
lxNwdqguN0SVKioA6weATg.jpg

Şiddetli fırtına sebebiyle Yalı Mahallesi'nde bulunan bir binanın çatısı uçarak, Amiral Hasan Sarıoğlu Caddesi'nde park halindeki otomobile zarar verdi.
3Ocq0SHF4Ei8DSaIiSR9Dg.jpg

Adana'da etkili olan sağanak ile zaman zaman şiddetini artıran kuvvetli rüzgar, hayatı olumsuz etkiledi. Merkez Yüreğir ilçesi Doğankent Mahallesi'ndeki bir ağaç rüzgarın etkisiyle park halindeki midibüsün üzerine devrildi. Araçta hasar oluştu.
BhDb3RMhr0SP8c_FpoqGCA.jpg

Sağanağa hazırlıksız yakalanan yaya ve sürücüler zor anlar yaşarken, araçlar, caddelerde biriken sular nedeniyle ilerlemekte güçlük çekti.
JDxQW746kUy2UHsokBHowQ.jpg

Bazı binaların zemin katlarındaki evleri su basarken, vatandaşlar evlerindeki suyu temizlemeye çalıştı.
OG_7w66YBUWS3CDestZQrQ.jpg

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde de sağanak nedeniyle cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu, sürücü ve yayalar zor anlar yaşadı.
H4n142SLHka591qPVIEoSw.jpg

Sağanak nedeniyle Kent Meydanı, Sumbas ve Osmaniye Yolu ile, Kamil Kara Bulvarı, Kırcaali ve Tevfik Pampal caddelerinde su birikintileri oluştu. Su birikintileri nedeniyle sürücüler ve yayalar zor anlar yaşadı.
MFRp2YJDe02PYXsnRiEhSw.jpg

Ekiplerin çalışmalarını denetleyen belediye başkanı Ömer Tarhan, vatandaşların mağdur olmaması için çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.
NmBkk1LznEqkBmrgHQNSng.jpg

Sinop'ta şiddetli rüzgar nedeniyle çöken ambarın altında kalan 77 yaşındaki Nefize Keserci hayatını kaybetti.
KJ8YR9W3dUmHkVJlrk7Z6w.jpg

Sinop'ta fırtına ve olumsuz hava koşulları nedeniyle motosiklet, motokurye ve elektrikli scooterların trafiğe çıkması valilik kararıyla ikinci bir duyuruya kadar yasak getirildi.
grw8B2sXuEKTT4bX6TX77g.jpg

Samsun'da etkili olan fırtına, enerji nakil hatlarına zarar verdi. Asarcık ilçesi Gündoğdu ve Çulhaoğlu Mahallesi, Bafra ilçesi Doğankaya Mahallesi ve Kavak ilçesi Beykoyu Mahallesi ile Atayurt Mahallesi'ni birbirine bağlayan yol üzerinde bulunan bazı elektrik direkleri fırtına nedeniyle yola devrildi.
4q-S7ZSacE2PpkwuMNs5bw.jpg

Direklerin yola devrilmesi nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşanırken, bazı mahallelerde elektrik kesintisi oldu.
aG7xVopMIEKtU1SN7sgMyA.jpg

Giresun'da da etkili olan fırtına Nizamiye Mahallesi Orman Yılmaz Caddesi'nde 6 katlı bir apartmanın çatısı uçurdu. Kentin başka noktalarında da evlerin çatısı uçarak yola savruldu. Uçan çatılar nedeniyle park halindeki bazı araçlarda hasar oluştu.
i_JnidJfHEuPEkSSzsjmfQ.jpg

Rüzgarın etkisiyle kök kısmından kopan ağaç, park halindeki bir aracın üzerine düştü. Elektrik kesintilerinin yaşandığı kentte, bir motosiklet sürücüsü de uçan çatının altında kalıp, yaralandı. Hafif yaralı sürücü, kaldırıldığı hastanede tedavi altına alındı. Keşap ilçesinde de etkili olan fırtınada binadan uçan çatı, yolda bulunan 10 yaşındaki çocuğun üzerine düştü. Başından yaralan çocuk, Eğitim Araştırma Hastanesi'nde tedaviye alındı.
UlBIlpbEhE2ff3nN2g9lIA.jpg

Antalya'da yağış ve fırtına nedeniyle tekneler battı, ulaşımda aksamalar yaşandı, dalgalar arasında kaybolduğu ihbarı yapılan kişinin bulunması için çalışma başlatıldı.
Bx4hXSu4eki6mvdnXf4XlQ.jpg

Konyaaltı sahilinde ve Kaleiçi Yat Limanı'nda dev dalgalar oluştu. Limandaki bir tekne battı, bazı tekneler de zarar gördü.
PitTfaKERkGs5ktylZK4WA.jpg

Sahilde bir kişinin dalgalar arasında kaybolduğu ihbarı üzerine bölgeye sahil güvenlik ekipleri sevk edildi. Arama kurtarma çalışması başlatan ekipler, dron ve helikopterle denizi taradı.
DRU2Y5uUrEqlOGkUvrsSsg.jpg

Meteoroloji 4. Bölge Müdürü Ayşe Gemici, AA muhabirine, dün 09.00 ile bugün 09.00 arasında yapılan ölçümlerde metrekare başına Kepez'de 173, Muratpaşa ve Konyaaltı'da 103,6, Kumluca'da 130,4 ve İbradı ilçesinde de 118 kilogram yağış düştüğünü söyledi.
2XhbEkqnl0K_8q0q9avv2w.jpg

Antalya'da Kaş ilçesinde de kuvvetli fırtına nedeniyle oluşan dev dalgalar, D-400 kara yolu ulaşımında aksamalara neden oldu.
hYCVgrBQ8UGxHcVFBXPKow.jpg

Manavgat ilçesindeki Side Limanı'nda rüzgar nedeniyle dev dalgalar oluştu. Yüksekliği 4 metreye ulaşan dalgalar, dalgakıranı aşarak limanda bulunan 6 ila 8 metre uzunluğundaki 4 tekneyi batırdı.
LQxSEhnWzkCYNV1mzMMJZw.jpg

Kocaeli ve Düzce'de kuvvetli rüzgar, günlük yaşamı olumsuz etkiledi.Kent genelinde dünden itibaren başlayan kuvvetli rüzgar nedeniyle Karamürsel ilçesinde sahil kesimi, yükselen dalgalar nedeniyle deniz suyuyla kaplandı.
U1TbAgqUXke6gZEJxA1ZMw.jpg

İzmit ilçesinde de dalgaların sahil şeridini aşmasıyla sahil otoparkının bir bölümünü su bastı. Etrafı suyla çevrilen bazı karavanlar ile araçlar, alanda mahsur kaldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekipleri, mahsur kalan araçların çekilmesi ve kent genelinde devrilen ağaçların kaldırılması için çalışma başlattı.
kqcecxXjDUaOPByeqIGR5g.jpg

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Karamürsel-Hereke, Hereke-Karamürsel deniz ulaşım seferlerinin 14.00'e kadar olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal edildiği bildirildi.Açıklamada, 14.00'ten sonraki seferlerin hava durumuna bağlı güncelleneceği aktarıldı.
XoaKUrwsd0ijiafXv_NsAg.jpg

Konya'nın Akşehir ilçesinde bir bağdaki barakanın yıkılması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi yaralandı.
h7D3PzlHQUGmECtHcracFg.jpg

Sivas'ta gün boyu etkili olan fırtına nedeniyle çok sayıda binanın çatısında hasar meydana geldi. Gültepe Mahallesi'nde Sivas Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Olimpik Yüzme Havuzu'nun çatısı rüzgardan dolayı zarar gördü.
ANNUy9LLSUWgKeBskgdWsw.jpg

Kentteki çeşitli mahallelerde apartmanların ve müstakil evlerin çatıları rüzgardan uçtu. Uçan çatılardan kopan bazı parçalar da park halindeki 7 araca zarar verdi.
Jrrz2HARo0mRXvRGYluCcQ.jpg

Kentte gün boyu etkili olan fırtına ve sağanak akşam saatlerinde yerini kar yağışına bıraktı. Sivas Nuri Demirağ Havalimanı'nın bulunduğu bölgede kar kalınlığı 5 santimetreyi aştı.
mrGicmjbg0egJu-wVElGaQ.jpg

Havalimanına giden bazı araçlar, kar yağışı nedeniyle yolda kısa süre mahsur kaldı. Karayolları ekipleri yolda kar küreme ve tuzlama çalışması yaptı.
58lk1WTeLEyJLQBYirXh1g.jpg

İzmir'in Karşıyaka ve Konak ilçelerinde yoğun yağışın ardından denizin taşması sonucu yollar su altında kaldı, çok sayıda iş yeri, apartman ve dükkanı su bastı.
MJLOgGt5Z0G2kOQNRV-aOA.jpg

Kentte gün boyu devam eden yağmur, gece geç saatlerde etkisini artırdı. Fırtınanın da başlamasıyla Karşıyaka ilçesinde Mavişehir Mahallesi ile Aksoy Mahallesi'nde deniz taştı.
52Dgb4WJNkSIlzCbJX1gww.jpg

Sahildeki sitelerin bahçeleri suyla doldu, cadde ve sokaklar sular altında kaldı.Çevredeki sitelerin görevlileri, siren sesleriyle araç sahiplerini uyardı. Birçok vatandaş, araçlarını su altında kalmadan kurtarmaya çalıştı.İzmir Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, kapalı kanalları açmak için çalışma yaptı.
9lSpai8u60uqiAuSELg0YA.jpg

Şiddetli rüzgarın ardından Karşıyaka Cemal Gürsel Sahil Yolu da tamamen sular altında kaldı. Birçok yeri su basarken, deniz suyunun arka sokaklara kadar ulaştı.İtfaiye ekipleri, vatandaşları araçlarını çekmeleri yönünde uyardı.
YL7bfmpw30Ge6WNTfYilFA.jpg

İzmir Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, kentte deniz seviyesinin 1 metre yükseldiği belirtildi.Büyükşehir Belediyesinin tüm personel ve ekipmanıyla halkın can ve mal güvenliğini sağlamak için özverili bir mücadele yürüttüğü vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:"İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü dün, Meteoroloji Genel Müdürlüğünden aldığı verilere dayanarak, deniz kabarması ve aşır yağıştan kaynaklı deniz taşkını yaşanabileceğini belirterek vatandaşı uyarmıştı. Günün ilerleyen saatlerinde deniz seviyesi 1 metre yükseldi. Alsancak Kordon, Karşıyaka Yelken Kulübü ve Mavişehir'de deniz taşkını yaşandı. Taşkında zarar gören elektrik trafolarından kaynaklanan bölgesel elektrik kesintileri yaşandı. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün hava tahmin modellerine göre, ikinci bir yükselme ihtimalinin düşük olduğu belirtildi. Alınan verilere göre, rüzgarın öğle saatlerinde etkisini kaybetmesiyle birlikte deniz çekilmeye başlayacak."
59K8pmCtAEK0GOSRWjDdHg.jpg

Bps0HqoHvkKl0CodNV10Jg.jpg

X9t3qQSImkK5pk9LIbPIJQ.jpg

CBHGpzXMJk-9I_G8AQ399Q.jpg

 
Üst Alt