Gümrük muafiyetinin 75 Euro’dan 150 Euro’ya çıkarılacak olması internet üzeri yurtdışı alışverişleri hareketlendirecek gibi görünüyor. Yurtdışından ürün almanın önemli püf noktalarını yazımızda sizler için derledik.
Özel Kargo Şirketlerini Kullanmayın!
Özellikle Çin olmak üzere yurtdışı alışverişlerinde en büyük handikap bazen 60 günü bulan teslimat süreleri. Oldukça uzun süren bu teslimat sürecinden dertli olan kullanıcılar “3-5 gün içinde teslimat” ibarelerini barındıran özel kargo şirketlerine (Ups, Fedex gibi) yöneliyorlar. Özel kargo şirketleri, her ne kadar teslimat konusunda çok hızlı olsalar da aldıkları fahiş ücretlerle ürün teslimatında kullanıcılara kabuslar yaşatıyorlar. Her ne kadar aldığınız ürün üzerinde ücretsiz kargo anlamına gelen “Free Shipping” ifadesi bulunsa da ürünü teslim almaya gittiğinizde konşimento vb. kalemlerde düzenlenmiş yüklü bir masraf listesiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Bu durumun forumlarda türetilmiş bir şehir efsanesi olabileceği türündeki düşüncelere de kayıtsız kalmayarak ABD’li seçkin kargo firması UPS’nin Türkiye sorumlularıyla yaptığım görüşmede de teyit ettim. Atalarımızın “astarı yüzünden pahalı” sözünü hatırlatan bu tür olumsuz durumlarla karşılaşmamak adına özel kargo firmalarını tercih etmemekte fayda var.
Sipariş Vermeden Önce Satıcıyla Mutlaka Görüşün
B2C dediğimiz (Business to Customer – İşletmeden Tüketiciye) e-ticaret sistemiyle çalışan yurtdışı alışveriş siteleri (Aliexpress, Ebay gibi) küçük orta boy işletmeleri tek bir çatı altında toplayıp ürünlerini pazarlama imkanı veren bir yapıya sahipler. Haliyle “site çok güvenilir, o halde istediğim şeyi rahatlıkla alabilirim!” düşüncesi çok da mantıklı değil. Kullanıcılardan aldığı geri dönüşler ve yorumlar çerçevesinde aldığı puan ve nişanlara göre statü kazanmış satıcılardan alışveriş yapmak ve ürünü almadan önce satıcıyla mutlaka iletişime geçmek çok önemli. Ürünlerin robot yazılımlarla otomatik olarak veya kopyala-yapıştır metoduyla eklenmesinden dolayı ürün özellikleri bazı durumlarda yanıltıcı olabiliyorlar. Bu nedenle ürünü almadan önce temel özelliklerini satıcıya teyit ettirmek anlaşmazlık durumlarını engelliyor.
Kayıtlı Posta Tercihinden Vazgeçmeyin!
Register Tracking denilen ve uluslararası geçerliliği olan takip numaralarına sahip olmayan ürünlerin Türkiye’ye geldikten sonra kaybolması muhtemel bir durum. Takibi yapılamayan ve ‘zimmetsiz posta’ olarak anılan bu gönderilerin elinize ulaşmaması durumunda hak iddia etme durumunuzda oldukça kısıtlı. Bu nedenle register tracking ifadesi bulunmayan ürünleri tercih etmemenizde fayda var.
Öte yandan bazı Çinli satıcılar daha az ulaşım bedeli ödemek adına sadece yerel kayıtlı olan kargo şirketleriyle gönderebilmektedir. Bu gönderilerle verilen takip kodu ile ürünü Çin Halk Cumhuriyeti’nden çıkana kadar takip edebiliyoruz fakat Türkiye’ye ulaştıktan sonraki hareketlerini maalesef göremiyoruz. Ürün haliyle yine kayıtsız gönderi durumuna düşüyor ve kaybolma riski artıyor. Bu türlü yanıltıcı/kalitesiz hizmet veren (YANWEN gibi) kargo şirketlerine karşı da dikkatli olmanız gerekiyor.