Başlamadan önce aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey var.
- Aşağıdaki komutlardan herhangi birini yürütürken, Komut İstemi'ni yönetici olarak açtığınızdan emin olun. Uygulamaya sağ tıklayın ve Yönetici olarak çalıştır'ı seçin .

- Bir komuta (file_path veya folder_path) dosyanın veya klasörün yolunu girmeniz gereken birkaç durum olacaktır. Bir dosyaya veya klasöre sağ tıkladığınızdan ve yolu türetmek için Yol Olarak Kopyala'yı seçtiğinizden emin olun.

- Lütfen kendi riskinizle ilerleyin ve bu komutları dikkatlice yürütün. Aksi takdirde Windows PC'nizin işlevselliğini etkileyebilirsiniz.
1. CMD Kullanarak Wi-Fi Parolasını Kontrol Edin
Windows PC'nizde daha önce bağlandığınız bir Wi-Fi ağının şifresini mi unuttunuz? Wi-Fi şifresini kontrol etmek için Komut İstemi'ni nasıl kullanabileceğiniz aşağıda açıklanmıştır.Adım 1: CMD’ye aşağıdaki komutu girin.
netsh wlan show profiles
Adım 2: Bağlı olan Wi-Fi ağlarının bir listesini göreceksiniz. Şimdi, aşağıdaki komutu girin ve NETWORK_NAME'i, şifresini aradığınız ağın adıyla değiştirin. 'Anahtar bileşen' Wi-Fi ağının şifresidir.
netsh wlan show profile name="NETWORK_NAME" key=clear

2. Sistem Çalışma Süresini Kontrol Edin
Sistem çalışma süresi, bir bilgisayarın yeniden başlatılmadan sürekli çalıştığı süreyi ifade eder. Windows PC'nizde CMD kullanarak sistem çalışma süresini bulmak için aşağıdaki komutu girin. Bilgilerin yüklenmesini bekleyin ve sistem önyükleme süresini görebileceksiniz.systeminfo | find "System Boot Time"
3. Geri Dönüşüm Kutusunu Boşaltın
Windows PC'nizdeki geri dönüşüm kutunuzu CMD kullanarak da kolayca boşaltabilirsiniz. Geri dönüşüm kutusundaki tüm dosyaları anında silmek için aşağıdaki komutu girin!rd /s /q C:\$Recycle.Bin
4. Ağ Ping'ini Kontrol Edin
CMD'deki ping komutu, bağlantıyı test etmek ve verilerin hedefe gidip geri dönmesi için gereken süreyi ölçmek amacıyla belirli bir IP adresine veya etki alanı adına küçük bir veri paketi gönderen bir ağ yardımcı programıdır. Veri paketlerinin bir hedefe gidip geri dönmesi için gidiş dönüş süresini ölçer ve ağ gecikmesini veya yanıt verme yeteneğini gösterir.
Bilgisayarınız internete bağlıyken CMD'ye aşağıdaki komutu girin,
ping www.google.com

5. Bir Dosya veya Klasörü Gizle
Windows PC'nizde Komut İstemi'ni kullanarak bir dosyayı veya klasörü gizleyebilirsiniz.Bir dosyayı gizlemek için aşağıdaki komutu girin.
attrib +h file_path
file_path ifadesini dosyanın yolu ile değiştirin.
Bir klasörü gizlemek için aşağıdaki komutu kullanın. folder_path'i klasörün hedef yoluyla değiştirin.
attrib +h folder_path

Gizli Dosyaları Bul
Gizli öğeler veya klasörler, gizli öğeleri görüntüleme seçeneğini etkinleştirmediğiniz sürece Dosya Gezgini'nde görünmez. Dosyanın başlangıçta bulunduğu hedefteki Dosya Gezgini'ndeki Görünüm sekmesine gidin ve Gizli öğeler kutusunu işaretleyin. Ancak, gizli dosya/klasörün aynı hedefte bulunacağını unutmayın; ancak görünür olmayacaktır.
Dosyaları Göster
Bir dosyayı görünür kılmak için aşağıdaki komutu girin.attrib +h file_path
file_path ifadesini dosyanın yolu ile değiştirin.
Bir klasörün gizliliğini kaldırmak için aşağıdaki komutu kullanın. folder_path'i klasörün hedef yoluyla değiştirin.
attrib -h folder_path

Alternatif olarak, gizli dosya veya klasöre sağ tıklayıp Özellikler'i seçebilirsiniz . Dosyayı/klasörü gizlemek için gizli seçeneğinin işaretini kaldırın.
6. Komut İstemi Geçmişini Kontrol Edin
Girdiğiniz komutlar ve CMD aracından gelen yanıtlar ve çıktılar arasında kaybolmak kolaydır. Komut İstemi'ndeki geçmişe nasıl kolayca erişebileceğinizi burada bulabilirsiniz.CMD'deki geçmişi hızlıca görüntülemek için bir klavye kısayolu vardır. Komutlarınızın geçmişine erişmek için F7 tuşunu veya F7 ile 'Fn' tuşunu basılı tutabilirsiniz. Bir iletişim kutusu biçiminde görünecektir.
Komutlarınız arasında gezinmek için yukarı ve aşağı ok tuşlarını kullanabilirsiniz. Vurgulanan komutu yürütmek için enter tuşuna basın.

7. CMD Kullanarak Bir Dosya Açın
İşte Windows PC'nizde Komut İstemi'ni kullanarak bir dosyayı kolayca açmanın yolu.Adım 1: cd yazın , ardından dosya yolunu yazın ve enter'a basın.
cd "folder_path"
Herhangi bir klasörün yolunu kopyalamak için klasöre sağ tıklayın ve Yol Olarak Kopyala'ya tıklayın . Buradaki klasör yolumuz "C:\Users\rsupr\OneDrive\Desktop\Sample Folder".
Not: Tüm yolların çift tırnak içine alındığından emin olun.

Adım 3: Daha sonra dosya adını ve uzantısını çift tırnak içine alın.
Kullandığımız dosyanın adı “Sample Image” ve uzantısı “.png”dir.
Adım 4: Enter tuşuna basın , dosya açılacaktır.

8. CMD Kullanarak Dosyaları veya Klasörleri Taşıyın veya Kopyalayın
Bir dosyayı veya klasörü bir konumdan kolayca taşıyabilir veya CMD kullanarak başka bir konuma kopyalayabilirsiniz. İşte bunu yapmanıza yardımcı olacak bazı CMD hileleri!Kopyalamak veya taşımak istediğiniz dosyanın yolunu cd yazın ve yapıştırın. Enter tuşuna basın.
cd "folder_path"
Herhangi bir klasörün yolunu kopyalamak için klasöre sağ tıklayın ve Yol Olarak Kopyala'ya tıklayın . Buradaki klasör yolumuz "C:\Users\rsupr\OneDrive\Desktop\Sample Folder".

- Bir dosyayı farklı bir konuma kopyalamak için copy ve kaynak dosyanın adını ve hedef klasörün yolunu yazın. İşiniz bittiğinde enter tuşuna basın .
copy "filename.extension" "destination_path"
Dosyamız “Sample Image.png” ve hedef yolu “C:\Users\rsupr\OneDrive\Documents”.
Not: Tüm yolları, dosya adını ve uzantısını çift tırnak içine aldığınızdan emin olun.

Not: Hedef klasörde aynı isimli bir dosya varsa, dosyanın üzerine yazmak mı yoksa işlemi iptal etmek mi istediğinize dair bir istem alırsınız. Üzerine yazmak için Y (evet) veya iptal etmek için N (Hayır) yazın ve enter'a basın.

- Bir dosyayı farklı bir yere taşımak için move yazın , ardından kaynak dosyanın adını ve hedef klasörün yolunu yazın. Şimdi enter'a basın .
move "filename.extension" "destination_path"
Dosyamız “Sample Image.png” ve hedef yolu “C:\Users\rsupr\OneDrive\Documents”.
Not: Tüm yolları, dosya adını ve uzantısını çift tırnak işaretleri içine girdiğinizden emin olun.

Not: Hedef klasörde aynı isimli bir dosya varsa, dosyanın üzerine yazmak mı yoksa işlemi iptal etmek mi istediğinize dair bir istem alırsınız. Üzerine yazmak için Y (evet) veya iptal etmek için N (Hayır) yazın ve enter'a basın.

9. CMD Kullanarak Bir Dosyayı Silin
Windows PC'nizde CMD'yi kullanarak bir dosyayı nasıl silebileceğinizi anlatıyoruz.Adım 1: cd yazın ve ardından silmek istediğiniz dosyanın yolunu yazın. Enter tuşuna basın.
cd "folder_path"
Herhangi bir klasörün yolunu kopyalamak için klasöre sağ tıklayın ve Yol Olarak Kopyala'ya tıklayın. Buradaki klasör yolumuz "C:\Users\rsupr\OneDrive\Desktop\Sample Folder".
Not: Tüm yolların çift tırnak içine alındığından emin olun.

Adım 2: Silmek istediğiniz dosyanın adının ardından del yazın . Enter tuşuna basın.
Dosya adını ve uzantısını çift tırnak içine girdiğinizden emin olun. Kullandığımız dosyanın adı ve uzantısı “Sample Image” ve “.png”dir.

10. Bir Sistem Dosyası Denetleyicisi çalıştırın
Windows Sistem Dosyası Denetleyicisi – SFC taraması, bilgisayarınızdaki bozuk dosyaları tespit eden Komut İstemi'nde kullanabileceğiniz bir araçtır. Tespit edildikten sonra dosyayı onarmaya ve geri yüklemeye çalışır. Bu, Windows bilgisayarınızı kullanırken herhangi bir sorunla karşılaşırsanız kullanabileceğiniz bir araçtır.Aşağıdaki komutu yazın:
SFC /scannow
Sistem taraması başladığında, ilerlemesini görebilirsiniz. Sistem taraması tamamlandığında, başarılı olup olmadığını göreceksiniz.

11. CMD'yi Kullanarak Bluetooth Aygıtlarını Kaldırın
Windows PC'nizden bir Bluetooth aygıtını kaldıramıyorsanız , CMD bu tür inatçı aygıtlardan kurtulmanıza yardımcı olabilir. İşte nasıl:Öncelikle, Komut İstemi'nin Bluetooth cihazınızı tanımlamasına yardımcı olan 'Cihaz örneği yolu' adlı bir parametre bulmamız gerekiyor.
Adım 1: Windows PC'nizin Başlat menüsünden Aygıt Yöneticisi'ni açın.

Adım 2: Cihaz kategorilerinin bir listesini göreceksiniz. Bluetooth'a tıklayın.
Adım 3: Kaldırmak istediğiniz cihazı bulun.

Adım 4: Aygıta sağ tıklayın . Özellikler'e tıklayın.

Adım 5: Ayrıntılar sekmesine gidin . Özellik açılır menüsünü seçin ve Aygıt Örneği yolunu seçin.
Adım 6: Cihaz örneği yolunun değerini seçin ve kopyalayın.

Adım 7: Şimdi Komut İstemi'ni Yönetici olarak açın.
Adım 8: Aşağıdaki komutu girin:
pnputil /remove-device "
Device_Instance_path"
Device_Instance_path değerini panonuza kopyaladığınız değerle değiştirin . Bunu çift tırnak işaretleri arasına yapıştırdığınızdan emin olun.
Adım 8: Komutu ekledikten sonra enter tuşuna basın. Windows Bluetooth cihazını kaldıracaktır.

12. CMD Çıktısını Panoya Kopyala
Komutunuza bağlı olarak, CMD çok sayıda karakter içeren bir çıktı verebilir. Bu karakterleri seçim aracıyla kopyalamak zor olabilir. Bu nedenle, CMD çıktısını panoya kopyalamak için bu basit komutu kullanabilirsiniz.Çıktısını kopyalamak istediğiniz Komut İstemi penceresinde istediğiniz komutu çalıştırın. Ardından, çıktıyı kopyalamak için pipe ( |) karakterini ve ardından clip'i kullanın. Aşağıdaki örneğe bir göz atın.

13. CMD Kullanarak İşlemleri Sonlandırın
Bir uygulamayı veya işlemi tamamen kapatmak istiyorsanız, CMD'deki taskkill komutunu kullanarak işlemi nasıl sonlandırabileceğinizi aşağıda bulabilirsiniz.Adım 1: Komutu kullanarak tasklistçalışan tüm işlemleri listeleyin ve sonlandırmak istediğiniz işlemin adını not edin.

Adım 2:taskkill Sonlandırmak için komutu (Görüntü Adı) ve işlem adını kullanın /IM. Son olarak, /Fişlemin sonlandırılmasını zorlayan komutu ekleyin.
taskkill /IM process_name.exe /F

14. Geçici Dosyaları Silin
Disk alanını boşaltmak, sistem performansını artırmak ve biriken gereksiz dosyaların neden olabileceği potansiyel sorunları önlemek için Windows'ta geçici dosyaları silmek gerekir.Windows'ta yerel geçici (%temp% klasörü) dosyalarını silmek için aşağıdaki komutu girin.
del /q /s %TEMP%\*
15. İnternet Önbellek Dosyalarını Silin
Web tarayıcınıza bağlı olarak, web siteleri tarafından oluşturulan gereksiz dosyaları ve bilgisayarınızda depolanan çevrimiçi verileri silmek için aşağıdaki komutu girin.- Microsoft Edge için:
del /q /s /f %LOCALAPPDATA%\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe\AC\INetCache\*
- Google Chrome için:
rd /s /q "%LOCALAPPDATA%\Google\Chrome\User Data\Default\Cache"