Haber Doğal şifa kaynağının kilosu 500 lira: Ata yadigârı yöntemle yapılıyor

Doğal şifa kaynağının kilosu 500 lira: Ata yadigârı yöntemle yapılıyor

Erzurum'un Uzundere ilçesinde doğal ortamda, ata yadigârı yöntemlerle yapılan dut pekmezleri, bu yıl da yoğun ilgi görüyor.

_HIw-olV6EaUzDCaN-x-VQ.jpg

Uzundere ilçesinde geleneksel pekmez yapım sezonu başladı.
aFV7Wegd5kGITgD_qpfnrg.jpg

İlçedeki mahallelerde kadın, erkek, çocuk demeden herkes pekmez yapımı için kolları sıvadı.
cfH5cyiRRUeQqJ_glXZBFg.jpg

Özellikle Erikli Mahallesi'ndeki "Pekmezlik" olarak bilinen ortak üretim alanında hummalı bir çalışma yürütülüyor.
274zoUwRrUWX6RNGMlQ1dw.jpg

Yıllara meydan okuyan dut sıkma mekanizması gibi tarihi ekipmanların hâlâ aktif olarak kullanıldığı bu bölgede, sırayla pekmez ve pestil üretimi yapılıyor.
otlLz0MSSEW4gdIABRY-ug.jpg

Mahalle sakinleri hem geleneksel yöntemleri yaşatıyor hem de ekonomik kazanç sağlıyor.
LCfw4FbtI0uHWgGJWpN6EQ.jpg

Bu yıl kilosu 450-500 lira arasında değişen dut pekmezi, üretildiği anda tükeniyor. Şifa deposu olarak bilinen bu doğal ürün, hem yerli halktan hem de gurbetteki vatandaşlardan büyük rağbet görüyor.
q1cWXsItT0CLCw6t3cpgiQ.jpg

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Uzundere, pekmez dönemiyle birlikte yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak noktası oldu. Yoğun talep nedeniyle ürünler kısa sürede tükenirken, mahalle halkı üretime yetişmekte zorlanıyor. Geleneksel üretim kültürünün yaşatıldığı bu doğal şifa kaynağı, hem sağlığa hem de bölge ekonomisine katkı sunmaya devam ediyor.
Ziyaretçiler Göremez, Görmek için Giriş yap veya üye ol.
 
Geri
Üst Alt