Trump ve Zelenski, şubat ayında Beyaz Saray'daki "felaket" toplantıdan bu yana ilk kez Papa Francis'in cenazesinde yüz yüze görüştü. Peki Vatikan'daki bu plansız toplantı hakkında neler biliniyor?
ABD Başkanı Donald Trump, dün Papa Francis'in cenaze töreninin başlamasından dakikalar önce Ukraynalı mevkidaşı Volodimir Zelenski ile Vatikan'ın kalbinde bir araya geldi.
Trump, görüşmeden kısa bir süre sonra Rusya lideri Vladimir Putin'in bir barış anlaşması isteyip istemediğini sorguladı.
Trump ve Zelenski arasında, şubat ayındaki "felaket" Beyaz Saray toplantısından bu yana ilk yüz yüze görüşme gerçekleşti.
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan fotoğraflarda iki liderin Aziz Petrus Bazilikası'nın içinde, yardımcıları olmadan yakın bir görüşme içinde oldukları görüldü. CNN International'a göre görüşme, planlı değildi.
ZELENSKİ: TARİHİ BİR SEMBOLİK TOPLANTI OLABİLİR
Zelenski sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda Trump'a “iyi görüşme” için teşekkür etti.
“Bire bir çok şey konuştuk. Ele aldığımız her konuda sonuç almayı umuyorum,” diyen Zelenski, şunları ekledi: “İnsanlarımızın hayatlarını korumak. Tam ve koşulsuz ateşkes. Başka bir savaşın patlak vermesini önleyecek güvenilir ve kalıcı bir barış. Ortak sonuçlar elde ettiğimiz takdirde tarihi olma potansiyeline sahip çok sembolik bir toplantı.”
TRUMP PUTİN'İ SUÇLADI
Görüşmenin ardından Roma'dan dönerken yaptığı Truth Social paylaşımında Trump, geçen hafta Kiev'e saldıran Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulama ihtimalini gündeme getirerek Putin'in barışla ilgilenip ilgilenmediğini sorguladı.
Trump, “Putin'in son birkaç gündür sivil bölgelere, şehirlere ve kasabalara füze atması için hiçbir neden yoktu. Bu bana belki de savaşı durdurmak istemediğini, sadece beni dinlediğini ve 'Bankacılık' ya da 'İkincil Yaptırımlar' yoluyla farklı bir şekilde ele alınması gerektiğini düşündürüyor. Çok fazla insan ölüyor” diye yazdı.
Ziyaretçiler Göremez, Görmek için
Giriş yap veya üye ol.