Nedir? Yapay Zeka ve Promt: Eğlence Dolu Bir Yolculuk!

Yapay Zeka ve Promt: Eğlence Dolu Bir Yolculuk!

Son zamanlarda yapay zeka bir hız aldı, gidiyor. ChatGPT, Gemini, MidJourney, Gencraft derken, neredeyse "Ayda villaya yazılım yaptırma" seviyesine geldik. Ama bu yapay zekalar durduk yere akıllanmıyor, onları beslemek lazım, ve bu da bizim "prompt" dediğimiz sihirli kelimelerle oluyor. Yani, bu platformda ne yapacağız? Tabii ki elimizden geldiğince yaratıcı "prompt"lar yazacağız. Hadi bakalım, sihirli değneklerinizi çıkarın!

"Yapay zeka, resmen kafayı yemiş durumda!
Bir yandan yosun helvası tarifleri uyduruyor, diğer yandan timsahları motosiklete çeviriyor. Türkiye'de bu konuda konuşacak birini bulmak ise galiba nesli tükenmekte olan bir türü aramak gibi. Yani, yapay zeka dünyasında yaşanan bu çılgınlıkları paylaşacak bir forum bulamazsak, kendimize bir 'Yapay Zeka Delileri Kulübü' kurmak zorunda kalacağız gibi duruyor. Ne dersiniz?"

Acayip halüsinasyonu görüp bize gönderiyor cins bir teknoloji

Eğer "prompt nedir?" diye soracak olursanız, hadi sizi yormayalım:

Prompt nedir?


Prompt, yapay zekaya "Ne yapıyorsun?" diye sorup, bir de talimat vermenizi sağlayan büyülü bir kelime kombinasyonu. Eğer doğru bir prompt yazmazsanız, yapay zeka size aradığı şeyi değil, ansiklopedi uzunluğunda bir yemek tarifi bile verebilir!

Prompt'un Önemi:

1. Netlik:
Yapay zekayı “Bir şeyler yap” diye çağırırsanız, size dünya tarihini baştan sona anlatabilir ya da sadece "Bir şeyler" diye bir yazı atabilir. Ama "Bir kedinin pencereden dışarı bakarken düşündüğü 100 kelimelik bir hikaye yaz" derseniz, işte o zaman kedili bir destan alırsınız!


2. Üretkenlik: İyi bir prompt, yapay zekayı sanatsal boyutlara çıkarır. Mesela, "Uzayda geçen bir aşk hikayesi yaz" yerine, "Mars'ta pizza teslimatı yapan bir astronotun hayatını anlat" derseniz, galaksiler arası peynirli maceralarla dolu bir hikaye alırsınız!


3. Kontrol: Evet, kontrol sizde! Ama dikkatli olun, yanlış bir prompt yazarsanız, yapay zekadan uzaylı dilinde bir şarkı isteyip kendinizi elektro gitar solosu yaparken bulabilirsiniz!

gencraft_image_1728851244305-1.png
Elon Musk ormanda klarnet çalıyor 😁

Örnek Promptlar:

Metin oluşturma:
“Bir uzay gemisinde hamamböceği ile astronotun buz gibi soğuk bir savaşını anlat.” (Kesinlikle Oscar'lık bir senaryo çıkar!)

Çeviri: "Merhaba, nasılsın? Japonca'ya çevir." (Bir daha Google Translate’e ihtiyaç yok!)

Kod oluşturma: “Her kullanıcının adını söyleyip ‘Sen harika bir insansın!’ diyen bir Python programı yaz.” (Motivasyon şart, değil mi?)

Bilgi arama: “Dünyadaki tüm pizzacıların sırrı nedir?” (Başkent sorusu yerine de olur tabii!)


Eee Sonuç Ne O zaman:

Prompt, yapay zekanın sihirli değneği. Ne kadar yaratıcı, ne kadar net ve ne kadar eğlenceli olursanız, o kadar çılgınca ve güzel sonuçlar alırsınız. Ha, bu arada; yanlış prompt ile Elon Musk yerine İbrahim Tatlıses'le muhabbet ederken bulabilirsiniz kendinizi. Teyzenizi karpuza benzetirse ve bunu teyzeye gösterirseniz, kafanıza sopayı yeme riskiniz var, uyarayım!


Kısaca Promt (o ne be)
Yapay zeka, nenemin öküzü gibi:
Çok güçlü, ama hangi tarafa gideceğini senin söylemen lazım.

Yapay zeka, dedemin sobası gibi: Doğru kullanırsan harika sonuçlar verir, ama başında durmazsan sönüp gider. Ya da yangın çıkar.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: CaN
Etiketler
öküz promt yapay zeka
Üst Alt